szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Frank Leonard: A 100-as box



Emberek, akik semmit sem tudnak a nagy amerikai álomról. Emberek, akik a világ egyik leggazdagabb országában emberhez méltatlan körülmények között élnek. Emberek,akiknek nincs lakásuk, nincs élelmük, nincsenek álmaik. Róluk szól ez a könyv. 

Frank Leonard: A 100-as box
Ross Franklin szabadúszó magándetektív, aki negyvenhat évesen megunja a szabadúszást, és állami szolgálatba szegődik. A New York-i Városháza Ellenőrzési Osztályán- közkeletű nevén: a 100-as boxban- kap munkát,mint különleges detektív. Feladata, hogykivizsgálja a városháza munkájával kapcsolatos panaszokat. Optimistán és energiákkal telten lát munkához, ám lelkesedése az idő előrehaladtával folyamatosan csökken.

Észreveszi ugyanis, hogy kollégái, bár szívesen fogadják őt, kissé tartanak is tőle. Hiszen Franklin detektív bárki aktájába belenézhet, bárki inézkedéseit felülvizsgálhatja. Ezért aztán legtöbb munkatársa hűvösen távolságtartó lesz vele szemben. A másik ok, ami miatt a nyomozó lehangolttá válik, az az,hogy a legtöbb panaszlevél írója a segélyek miatt panaszkodik. Franklin személyesen vizsgálja ki ezeket a panaszokat, eközben közvetlenül találkozik New York társadalmának legaljával: drogosokkal, alkoholistákkal,széthullt családokkal, tizenéves prostituáltakkal, elhagyott öregasszonyokkal,háborús veteránokkal, akik feleslegessé váltak.

A segélyek megítélése kapcsán rengeteg és értelmetlen a bürokrácia. Franklin ez ellen nem tehet semmit. Ám különösen sok panasz érkezik egy Smedlo nevű városházi munkatársra, aki állítólag különböző szívességeket kér a segély engedélyezéséért cserébe. Még azt is pletykálják róla, hogy egy tizenéves lánnyal...A detektív óvatosan nyomozni kezd. Kikéri Smedlo aktáját, melyben rábukkan néhány gyanús pontra. Az meg pláne furcsa, mikor látja a városházi alkalmazottat kilépni New York egyik legmenőbb éjszakai bárjából, két prostival az oldalán. Miből telik neki erre? Franklin korrupciót sejt. Kikéri Smedlo legutóbbi ügyeiről szóló iratokat is.

Az első, ami feltűnik: a szociális bérlakások körüli anomália. A költöztetést ugyanis mindig ugyanaz a cég végzi. Ez gyanús. Az is remdkívüli esetnek számít,hogy sok segélyeett, aki Smedlo ügyfele volt, elhagyta a csekkjét, és újat kért. Feltűnően sok ilyen eset fordul elő. Franklin már épp kihallgatná a tisztviselőt, mikor közlik vele a hírt: Smedlo meghalt. Meggyilkolta egy ügyfele. A gyilkossággal gyanúsított Bumpy váltig állítja, hogy ártatlan, s hogy szerinte a hivatalnokot a maffia gyilkolta meg.

Nem áruljuk el a befejezését ennek az izgalmas történetnek. Igazi, modern,chandleri iskolán nevelkedett krimi ez, lenyűgözően fordulatos cselekménnyel, váratlan befejezéssel, no és valóságos akciójelenetekkel. Kár, hogy nem készült belőle film.
(Magvető, 1978.)

GBP

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
plovili
2008-09-03 22:32
Ez egy állati jó krimi. Ezek afazonok, akiket FL ábrázol, hát, szétröhögöm magam, meg sajnálkozok is.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
100%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu