szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Agatha Christie: Poirot karácsonya



A krimi Királynője megalkotta élete főművét. Mind irodalmilag kiváló ez a regény, ugyanakkor nagyon gondolkodtató és szórakoztató. Ugyan,mi mást várhatna az ember egy krimitől?

Agatha Christie: Poirot karácsonya
Simeon Lee egy zavaros múltú, kétes erkölcsiségű öregúr. Dél- Afrikában gazdagodott meg a gyémántbizniszben,majd hazatérve Angliába, vidéki kastélyt vásárolt magának. Zsarnokoskodott családján, felesége a sok szenvedésbe bele is halt. Gyermekeivel nem nagyon törődött, így ők gyakorlatilag apa nélkül nőttek fel. Harry apjához hasonló szélhámossá vált, Davidet nagyon megviselte anyja halála,és érzékeny művészlélek vált belőle, George pedig a politikába vetette magát, üresfejű karrieristává vált.

Az immár különélő gyerekek meglepő táviratot kapnak. Apjuk meghívja őket és családjukat karácsonyra. Simeon Lee természetét ismerve,egyetlen percre sem hiszik el, hogy felébredt benne a jószívű családapa. Valami furfangot gyanítanak. Mikor megérkeznek,megdöbbenve tapasztalják, hogy másokat is meghívott az öregúr. Ott van Pilar Estravados, akiről senki nem tudja, kicsoda, ott van Stephen Farr, Mr.Lee volt üzlettársának a fia, és ott van Hercule Poirot,a híres detektív. Poirot azt állítja,nem tudja,miért hívták meg. Kevesen sejtik, de a kis belga igazat mond.

A váratlan találkozás szép és nem szép emlékeket idéz föl a vendégekben. A testvérek ki nem állhatják egymást, sokat veszekednek. Néhány gyanús dolog is történik, szó esik gyámántokról és végrendeletről is. Az egyik este aztán velőtrázó sikoltás hallatszik Simeon Lee szobájából. Az öregurat meggyilkolták, bestiális kegyetlenséggel.

Miért is vált a Poirot karácsonya Agatha Christie talán legsikerültebb művévé? Azért,mert annyi, de annyi angol elem ( kastály, kandallók, öreg inas, nesztelenül settenkedő inas, karácsonyi pulyka stb.) van benne, hogy az Olvasó rögtön egy angol kastélyra vágyik? Vagy azért,mert a mű befejezése annyira váratlan, hogy még a "gyakorlott" AC- olvasókat is megdöbbenti? Nem tudom. Mindenesetre, aki még nem olvasta el a művet, tegye meg! Nem fog csalódni!

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Tallo
2009-02-09 11:21
Agathatól nekem is ez a kedvencem. Mit szóltok a most vetített Poirot-történetekhez?Az, m1-en? David Suchet nem jó Poirot. Ustinov jobb volt.
halacska
2008-07-07 16:39
Nagyon jó könyv, az egyik kedvenc krimim. Poirot zseniálisan dolgozik, élvezni lehet a " beszélgetős módszert", azt,hogy hogyan pattan ki a szög a zsákból.
lappango
2008-06-30 09:49
A legjobb a krimi poénja, amikor is kiderül,hogy a gyilkos nem más,mint....Na jó, nem lövöm le!
altob
2008-06-24 11:28
Felkeltetted az érdeklődésemet. elolvasom. Szeretem Agatha Christie-t.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
83%
Pozitív
16%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu