szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Mark Kidger: A betlehemi csillag



A betlehemi csillag rejtélye évszázadokon át foglalkoztatta a hívőket és a kutatókat. A modern tudomány és technika fejlődése talán lehetőséget biztosít arra,hogy megválaszoljuk: mi is volt tulajdonképpen a betlehemi csillag, mely Jézus születését kísérte? Kidger kiváló könyve összegzi az eddigi elméleteket, és új hipotézist is állít fel.

Mark Kidger: A betlehemi csillag
Kidger először a betlehemi csillagról szóló írásos forrásokat elemzi. Nem sok ilyen akad. A Biblia evangéliumai közül egyedül Máté evangéliuma tesz említést a csillagról, továbbá két apokrif evangélium. A rejtély megoldásához tehát a természettudományokat, legfőképp pedig a csillagászatot kell segítségül hívni.

Ám mindenekelőtt meg kell állapítani,mikor született Jézus. Kidger szerint valamikor Kr.e. 7. és 4. között történhetett a nevezetes esemény, mégpedig a közhiedelemmel ellentétben nem a mai december hónapban, hanem valamikor tavasszal, március- április tájékán.

Az elmúlt évezredekben már sok elméletet megalkottak a csillagról. Kidger sorra veszi,és sorra cáfolja ezeket. A Vénusz szerinte azért nem lehetett a betlehemi csillag, mert nem számít eléggé rendkívüli jelenségnek ahhoz, hogy mítikus jelentőséget tulajdonítsanak neki. A Halley- üstökös sem lehetett, mert az pár évvel Jézus születése előtt felbukkant, tehát nem bukkanhatott fel néhány évvel később.

Talán szupernóva-robbanást véltek a bölcsek égi jelnek? A Szerző ezt már elfogadhatóbb elméletnek tartja, ám végül számítógépes elemzések okán elveti. Lehetett viszont bolygó-együttállás, de Kidger szerint ez sem bizonyítható megfelelőképp. Hogy a brit kutató milyen elméletet állít fel a betlehemi csillaggal kapcsolatban, az maradjon titok. A könyv végén úgyis kiderül...

Igazi interdiszciplináris tudományt ad kezünkbe Mark Kidger. Van ebben teológia, történelem, képzőművészet,nyelvészet, matematika, és persze, csillagászat. Mert az igazán nagy tudományos problémák csak úgy oldhatók meg, ha egységben szemléljük a világot.
(Gold Book Kiadó,é.n.)

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
proix
2008-08-27 10:14
Nem hittem volna, hogy ekkora tudományos apparátusa van a témának. Itt találkozik a humán és a természettudomány. Kidger könyve kiváló.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
75%
Pozitív
25%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu