szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Roger Manvell és Heinrich Fraenkel: Göring



Hermann Göringről, a náci Harmadik Birodalom második számú emberéről,még nem jelent meg magyar nyelvű, tudományos igényű munka. Ezt a mulasztást pótolja az Alexandra Könyvkiadó által 2008-ban megjelentetett kiváló könyv. 

Roger Manvell és Heinrich Fraenkel: Göring
A történelem iránt érdeklődő átlagpolgár legfeljebb annyit tud Göringről, hogy ő volt a Luftwaffe, azaz a német légierő parancsnoka. Pedig Göring politikai és katonai tevékenysége sokkal összetettebb, mint azt gondolhatnánk.

Ahogy ma mondanánk, rendezetlen családban nevelkedett,már kisgyermek-korában eléggé agresszíven viselkedett. Amikor aztán eljött az első világháború, meglepő éleslátásról tett tanúbizonyságot: felismerte, hogy a jövő fegyverneme a repülő. Igen kockázatos manővereket hajtott végre, például a repülőgépből mélyen kihajolva fényképezett. Kitüntetéseket is kapott, a vereség után pedig külföldre távozott. Göring osztotta a Németország- szerte elterjedt tőrdöfés- elméletet, de nem kívánt annyira fanatikusan bosszút állni, mint például Hitler.

Göring ugyanis sokkal kifinomultabb jellem volt, mint vezére. Kedvelte a művészeteket, szerette az ékszereket, előbb gyűjtővé vált, majd fanatikussá. A sikertelen náci puccskísérletben megsebesült, ekkor szokott rá a morfiumra. Kábítószer- függőségéből csak a nürnbergi per idején gyógyították ki, igencsak drasztikus módszerekkel. A náci hatalomátvétel meghozta számára az igazi jómódot ( bár arisztokrata feleségének köszönhetően korábban sem volt szegény), és Göring belemerült a luxusba. Felesége emlékére felépítette Carinhallt, egy igencsak fényűző vidéki házat, itt aztán már semmi sem szabott határt gyűjtőszenvedélyének.

Göringet a háború utáni történetírás általában úgy tüntette fel, mint politikai befolyásra törekvő katonát. Pedig Göringnek , az 1933-as náci hatalomátvétel után előbb akadt politikai, mint katonai feladata. Ő hozta létre a koncentrációs táborokat, ő alapította a Gestapo elődjét, szóval, ő felelt a potenciális és valós ellenzék kiirtásáért. Felelősség terheli a "hosszú kések éjszakájá"-ért is. Szolgálataiért cserébe Hitler kinevezte miniszterelnöknek és kijelölte utódjának. Kegyvesztetté az angliai hadműveletek kudarca után lett Göring.

Az igaz, hogy Göring mérsékeltebb külpoltikus volt, mint Hitler, Ribbentrop ( halálosan gyűlölték egymást), vagy éppen a mindenbe kicsit belekontárkodó Göbbels. Göring ellenezte, pontosabban: túl korainak tartotta, a háború kirobbantását. A Szovjetunió elleni Barbarossa hadműveletet elhibázottnak tartotta, bár különvéleményét sohasem hangoztatta, állítása szerint félt Himmlertől.

A nürnbergi per idején a legarrogánsabb vádlott Göring volt. Igencsak fenhéjázóan viselkedett, igyekezett átvenni a kezdeményezést. Sikertelenül: halálra ítélték. De nem engedte, hogy kivégezzék, öngyilkosságot követett el. Személyében egy opportunista náci távozott az élők sorából.
Manvell és Fraenkel könyve kitűnő, sok dolgot új szempontból vizsgál, forráskezelése szakszerű.Minden történelemkedvelőnek ajánljuk.
(Roger Manvell és Heinrich Fraenkel: Göring. Alexandra, 2008.)

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
lappango
2008-09-18 17:01
Remek történelmi könyv, a náci harmadik birodalom egyik legvisszataszítóbb, ugyanakkor legbefolyásosabb politikusáról.
1szercsak
2008-08-03 22:36
Göring szerintem is igencsak visszataszító jelenség, de el kell ismerni: a könyv jó. Az egyik legjobb portré, amit náci vezetőről írtak.
aknai
2008-07-28 23:26
Göring a Harmadik Birodalom számomra legundorítóbb fejese volt. Egy luxusban elpuhult, kábítószerfüggő hájtömeg. Ennyi.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
60%
Pozitív
40%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu