szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Hans Lemberg- K. Erik Franzen: Elűzöttek. Hitler utolsó áldozatai



Már véget ért a második világháború, de Hitler őrült eszméi még mindig szedték áldozataikat. Ráadásul azon a helyen,amely amúgy is nagyaon sokat szenvedett a háború alatt: Kelet- Közép- Európában. 

Hans Lemberg- K. Erik Franzen: Elűzöttek. Hitler utolsó áldozatai
A nagyhatalmaknak egymás közti konferenciákon kellett rendezniük Lengyelország helyzetét. Végül megszületett a megoldás: egyszerűen nyugatabbra tolták az országot. Ahogy Harry Truman amerikai elnök fogalmazott: " ...Egyik nemzet sem várhatja el, hogy mindent megkap, amit csak akar...Szükséges volt megállapodni egy bizonyos vonalról- még ha csupán átmenetiről is; egyrészt azért,hogy hozzásegítsük az új Lengyelországot önmaga megszervezéséhez, másrészt pedig azért,hogylehetővé tegyük a szabadulást hozó fegyveres erők gyors visszavonását...". De, amint azt Truman is elismerte,az újonnan Lengyelországhoz csatolt területeken hárommillió német élt. Ez a tény pedig azt jelentette: megkezdődik a huszadik század legjelentősebb népvándorlása.

Mert a " németek" mindenki szemében bűnösök voltak. A kollektív bűnösség elve uralkodott a világban. Minden németnek felelnie kellett Hitlerért, akár náci volt korábban,akár nem. A cseh, lengyel és elsősorban a szovjet közvélemény minden németet nácinak vagy legalábbis a nácik cinkosának tekintett. Már 1943-tól megvoltak az elképzelések arról, hogyan is kellene " áttelepíteni" a német lakosságot, ezáltal homogén nemzetállamokat hozva létre Kelet-Közép- Európában.A végrehajtás  szervezetlen  volt, sok német  idős és civil  tapasztalta meg  a marhavagonok  nyomorúságát, elhelyezni nehéz volt az újonnan érkezett tömeget, a helyi lakosság pedig leplezetlen ellenségeskedéssel tekintett a jövevényekre: egyszerű kenyérpusztítóknak tekintette őket.

Mindig a gyengék, mindig a védtelenek. A Wehrmacht- katonák motorokon menekültek nyugat felé,a rémületes hírű orosz hadsereg elől, sokszor ők maguk gázolták el a menekülő civileket. A beiileszkedés az új környezetbe: nagyon nehezen sikerült. A hatvanas évekig várni kellett,míg a falvak " őslakosai" már nem vágták az újonnan érkezők fejéhez,hogy honnan jöttek...

Lemberg és Frentzen műve- mely a német közszolgálati televízió dokumentumfilm- sorozata alapján készült- szemléletesen mutatja be a szenvedést, a vándorlást, a sorok közül kiérezhető az a bizonytalanság, amely 1944-től egészen  a rendszerváltásig uralta ezt a történelem által már oly sokszor sujtott térséget. A kötet remek függelék, valamint Vitári Zsoltnak a magyarországi németség háború utáni sorsát bemutató,kiváló tanulmánya zárja.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
halacska
2008-07-04 23:54
Azért az sem volt mindennapi, ahogy a magyarországi németeket a Hortobágyra telepítették. Láttam erről egy dokumentumfilmet. Megrázó volt.
kekesy
2008-06-28 18:57
Legalább ugyanakkora dráma volt a csehszlovákai magyar kisebbség kitelepítése, az úgynevezett lakosságcsere. Erről miért beszélünk oly keveset?
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
100%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu