szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

II. Ramszesz uralkodása



Európai körútján hazánkba is "ellátogatott" az egyiptomi Újbirodalom talán leghíresebb és legsikeresebb fáraójának, II.Ramszesznek szobra. De mit is kell tudnunk a nagy fáraóról?

II. Ramszesz uralkodása
Kr. e. 1301-1235. között ült Egyiptom trónján, bár, hozzá kell tennünk, az egyiptomi történelem kronológiája meglehetősen zavaros, az évszámok csak többé- kevésbé tekinthetők biztosnak. Mikor trónra lépett, Egyiptom csillaga már emelkedőben volt. Az Amarna-reform zűrzavara után Horemheb, a katonai parancsnokból lett fáraó megkezdte a birodalom gazdasági és katonai ügyeinek rendbetételét, a szintén katonából lett fáraó, I. Ramszesz, pedig kisebb hódításokat is véghezvitt.

Ebben az időben formálódott ki az egyiptomi katonai- politikai elitben az a koncepció,miszerint a Birodalomnak nagyhatalommá kell válnia, terjeszkednie kell a Közel- kelet térségében. Az elsődleges célpont a mai Szíria területe volt. Ám nem az egyiptomi birodalom volt az egyetlen,mely szemet vetett erre a térségre. A fénykorát élő Hettita Birodalom is terjeszkedni kívánt, óhatatlanul szembekerült egymással a két állam. A kadesi csatában, amely döntetlenül végződött, s II. Ramszeszt ki kellett menekíteni az ellenség gyűrűjéből, nem sikerült döntésre vinni a dolgot. A hettitákal végül örök barátsági szerződést kötött Egyiptom. A vitatott területeket kettéosztották.

II. Ramszesznek még le kellett verni egy lázadást Palesztinában. A lázadás oka az volt, hogy az egyiptomiak meglehetős brutalitással bántak a helyi lakossággal. Ezt a konfliktust is sikerült rendeznie.

II. Ramszesz hatalmas építkezéseket rendetetett, a dicsőséges �"birodalom uralkodóinak mintájára. Ennek leglátványosabb eredménye a ma idegenforgalmi nevezetességként számontartott Abu- Szimbel-i templom.

A nagy fáraó magánélete meglehetősen viharos volt, több mint hatvan feleségétől és ágyasától körülbelül száz gyereke született.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Szólj hozzá Te először!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
100%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu