szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

1789.július 14.- A Bastille ostroma



1789.július 14-én a párizsi tömeg megostromolta a Bastille-t, a börtönszerű erődöt, a királyi önkény jelképét. Ám az ostrom körül, az utóbbi évek történeti kutatásainak eredményeképp, egyre több a kérdőjel.

1789.július 14.- A Bastille ostroma

Korábban mintegy a Nagy Francia Forradalom bevezetéseként értékelték ezt az eseményt: a Tömeg lerombolja az ancien regime, XVI. Lajos zsarnokságának szimbólumát. Csakhogy: miért pont a Bastille volt a zsarnokság szimbóluma, mikor az ostrom idején mindössze hét fogoly, töbségük köztörvényes bűnöző,raboskodott benne? XVI. Lajos uralma idején pedig évente átlag 17 rabja volt a börtönnek.

Annak a börtönnek, amely nemcsak Franciaország, de Európa egyik legliberálisabb fegyintézete is volt. Kiváló volt a koszt, a rabok olvashattak, írhattak,látogatókat fogadhattak. Egyesek még a városba is kijárhattak.

A Bastille ágyúi Párizsra néztek. Lehet, hogy ez heccelte fel a tömeget? Nem valószínű, ugyanis a Bastille ágyúi már századok óta a város felé néztek, és nem is voltak mgtöltve.

1789.július 14-én elterjedt a hír( itt is egy kérdés: ki terjesztette el?), hogy fegyvert osztanak az Invalidusok Házában. Még ma sem tisztázott, ki rendelte el a fegyverek kiosztását. Valószínű, hogy a királlyal ekkorra már igen rossz viszonyban lévő Harmadik Rend valamelyik arisztokrata tagja látta jónak ily módon megoldani a politikai konfliktusokat. A francia fővárosban már hetek óta Marseille-ből jött dokkmunkások ezrei töltötték napjaikat semmittevéssel. Ki hívta őket a városba, ki fizette őket? Miért pont ezek a "bandita-kinézésű" személyek kapták meg a fegyverek nagy részét?

Számtalan kérdés adódik még. Egy biztos: a Bastille ostroma semmiképp sem volt spontán népmozgalom. Inkább egy manipulált,jól vezetett tömeg fegyveres akciója.

 

 


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
kekesy
2008-07-14 16:26
Nagyon jó cikk,a hivatalos történetírás verziója, miszerint spontán ostrom volt,eléggé valószínűtlen.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
100%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu