szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Cikkszemle 5.- Mindig is Európában?



Talán még utódaink is fognak arról elmélkedni és vitatkozni,hogy Magyarország IGAZÁN európai ország-e. Vannak, akik szerint hazánk kulturális értelemben mindig is Európa része volt, mások szerint ez csak bizonyos történelmi periódusokban volt igaz.

Cikkszemle 5.- Mindig is Európában?

Kristó Gyula, a 2004-ben elhunyt neves középkorkutató, egyértelműen az előbbi nézőpont mellett foglal állást. Szerinte Magyarország már I. István uralkodása óta része Európának, s töretlenül része is maradt, 1100 éven át.

Az Aetas c. történelmi folyóiratban megjelent cikk lényegét az utolsó bekezdés foglalja össze, így hát ebből idézünk: " A Kárpát-medence- amelyen állami- politikai értelemben 1030 tájától egészen 1918-ig Magyarországot értünk- az ezredforduló táján, Szent István uralkodása alatt csatlakozott Europa occidentalishoz. Ebbeli állapotában a Magyar Királyságot egészen 1526-ig tartó önálló korszakában alig- alig zavarta meg hódító keleti hatalom...". Kristó kivételként Bizánc 1162-1165 közötti beavatkozását, illetve a tatárjárást említi meg.

Persze, lehet ezekkel az állításokkal vitatkozni. Az első ellenérvem az, hogy hazánkban a keresztény vallásgyakorlat a MINDENNAPOKBAN eléggé nehezen szilárdult meg. Középkori keresztény Magyarországról beszélni tehát inkább csak elméleti értelemben lehet. Így tehát csak formálisan csatlakoztunk az Okcidenshez, kulturálisan mindig megmaradt egyfajta kettősség. A másik, szerintem megfontolást igénylő ellenérv, a gazdasági fejlettség különbözősége, mely főként az infrastruktúrában és a városfejlődésben mutatkozik meg. A középkori Magyarország városai Nyugaton inkább csak nagyobb falvaknak tűnhettek volna. Harmadik: Bizánc beavatkozása sem csak arra a három esztendőre korlátozódott, és a tatárok is többször jártak Magyarországon.

A középkori Magyarország tehát nem volt mindenestül a Nyugat része. Bizonyos területeken sikerült behozni a lemaradásokat, az élet más területein azonban csak fokozódott ez a lemaradás. A nagy földrajzi felfedezések után aztán végképp eldőlt: hazánk, gazdasági értelemben, soha nem lesz része Nyugatnak. Átmenet lettünk, már a 16. századtól kezdve.

(Kristó Gyula: Orientációs irányok a Kárpát-medencében az ezredforduló táján. In. Aetas, 1991.3-4. 5-13.o.)


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Szólj hozzá Te először!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
0%
Pozitív
100%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu