szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Takáts Sándor: Buda két árulója



Míg a világ nyugatabbik felén földrajzi felfedezések történtek és ezüstrakományok cseréltek gazdát, addig,mi, magyarok, a mohácsi csata következményeként,  törökkel és némettel küzdöttünk. Nem is eredménytelenül...

Takáts Sándor: Buda két árulója
Takáts Sándor " történelmi történetek"-ből összeálló könyve azt igyekszik bizonyítani,hogy semmi okunk a szégyenkezésre. A törököket vitézeink kordában tartották, ha pedig mégsem, akkor emelt fővel vesztettünk, a németek pedig jól megsarcolták Magyarországot,mégis kifizettük azt, mit ki kellet fizetni.

A török korról ( ahogy a 16-17.századot a korábbi szakirodalom nevezte), a mai kor átlagértelmiségije elég keveset tud. Beugrik vajon Thury Györgynek a neve? Ismerős ez a név: Czeczey Lénárt? Az előző a kor egyik legnagyobb vitéze, utóbbi pedig Kassa kapitánya volt, nagy törökverő hírében állt. Miért is ismerjük őket oly kevéssé? Azért, mert a történelemoktatás- és kutatás egyoldalúan legújabb-kor centrikussá vált, mintha magyar történelem nem is létezett volna Horthy Miklós előtt. Hatsepszut egyiptomi fáraónőről több írás lát napvilágot,mint saját hazánk régebbi történelméről. Ezen változtatni kell. Kezdjük úgy, hogy elolvassuk Takáts Sándor kiváló könyvét!

Hogy aztán ezen írások a 19.századi nemzeti romantika stílusjegyeit és tartalmi elemeit hordozzák, az kétségtelen. Egy példa: " ...Az a nagy nemzeti visszahatás, ami a 16.század első felében még a bécsi király megrögzött híveit is át- és átjárta, Szapolyai Jánosnak minden ízében magyar udvarából indult hódító útjára...." . Azt persze a Szerző is elismeri, hogy Fráter György nem éppen volt magyar, de a történelmi összképet ez a legkevésbé sem zavarja. Egy más helyen Takáts a magyar virtusról,mint társadalmi jelenségről ír. Szóval, a mai Olvasónak valószínű,szokatlan lesz a könyv hangvétele és múltértelmezése. De a részletek, melyekben most a Szépség van rejtve, bőven kárpótolnak minden avítt mondatért és gondolatért.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
lappango
2008-06-25 16:33
Nagyon jó kis könyv, nekem az enyingi Török Bálint feleségéről szóló rész tetszik.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
80%
Pozitív
0%
Semleges
20%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu