szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

John Keegan: A második világháború ( Európa Könyvkiadó, 2008.)



A több, mint ezeroldalas monográfia szerzője, a kiváló brit hadtörténész, remek módszert dolgozott ki arra, hogyan lehet a manapság legtöbbek által kutatott történelmi eseménysorozatról összefoglaló kézikönyvet írni. 

John Keegan: A második világháború     ( Európa Könyvkiadó, 2008.)
A háború törénetét idő- és térbeli szakaszokra osztotta, ezen belül tárgyalja az adott időszak jellegzetes személyiségeit ( Hitler, Churchill, Todzsó, Sztálin, Roosevelt), legfontosabb eseményeit, és gazdasági- társadalmi összefüggéseit. A módszer remekül bevált: szakmailag kifogástalan ( talán csak az ötven könyvet kiemelő bibliográfiai résszel szemben lehetnek fenntartásaink), ugyanakor olvasmányos és izgalmas könyvet vehet kezébe az Olvasó.

Nagyon nehéz úgy írni a második világháborúról, hogy a történelem legnagyobb összefüggő eseménysorozatának  minden aspektusa egyforma súllyal jelenjen meg. Keegan könyvének egyik erénye, hogy a kiindulásul szolgáló hadtörténet mögött mindig felvillannak a személyi, gazdasági, társadalmi tényezők is. Erre egy példa: a háború okainak elemzésekor kevés szerző tért ki a demográfiai tényezőkre. Keegan meggyőzően bizonyítja, hogy a 19. századi népességyarapodás- mivel a hadseregek létszámának gyarapodását is eredményezte- majdhogynem szükségszerűen elvezetett az első világháború kirobbanásához, az első világégés groteszk lezárása pedig utat nyitott a második világháború kibontakozásának.

Mennyire lehet tárgyilagos egy efféle könyv? Keegan bizonyítja: igenis lehet. Az angolszász háborús irodalomban addig ( Keegan ezt a könyvet 1989-ben írta!) kritikátlan Churchill- kultuszt felváltotta Churchill döntéseinek tudományos igényű analízise.Ugyanez a helyzet Hitler és Roosevelt esetében is. Sztálin második világháborús életszakaszának tárgyalása hiányos, ugyanis a Szerző nem ismerhette azt a tényt,hogy a Szovjetunió megelőző csapásra készült Hitler Németországa ellen. Ezt a könyv keletkezése óta eltelt időszak kutatói munkája derítette ki. A magyar Olvasó számára igazi unikum lehet, hogy a csendes-óceáni háború nálunk oly kevéssé ismert mélyebb összefüggéseibe is betekintést nyerhet.

Mi a helyzet a talán legkényesebb második világháborús témával,a Holokauszttal? Keegan nem " irwingista", semmiképp sem revizionista, de egy dologra mindenképp rámutat: a gettóéletben legyengült zsidók többsége a táborba érkezéskor már semiképp sem volt alkalmas munkára. Keegan szerint a zsidók többségét azonnal megölték, míg a többiekre ( lengyelek, oroszok) várt az éppily kegyetlen lassú halál.

Magyarországról a Szerző,mint agresszorról ír. Sajnos, ebben igaza van, viszont nem említi az agressziót RÉSZBEN megmagyarázó trianoni békeszerződést. Talán ez lehet e kitűnő könyv egyetlen hiányossága.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
kekesy
2008-07-07 11:29
Magyarországot, szokás szerint, csak agresszorként mutatja be. Nem szól Trianonról. De más hibát nem találtam a könyvben. külön tetszett, hogy élő emberként, nem pedig végrehajtó gépekként ábrázolja a katonákat. Főleg az angolokat és amerikaiakat.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
66%
Pozitív
33%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu