szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Árok, határok, ponthatárok



Kihirdették a felsőoktatási intézmények ponthatárait. Akiket felvettek,azok szerint a rendszer jó,akiket nem vettek fel,azok szerint rossz. Nem a felsőoktatás rendszeréről akarunk vitát nyitni, csak néhány következtetést levonni, egy kicsit a számok mögé nézni.

Árok, határok, ponthatárok
1. Számomra megdöbbentő, mily alacsony pontszámokkal lehetett bejutni műszaki, informatikai és természettudományi szakokra. Egy példa: Debreceni Egyetem, TTK, Biológia szak: 180 pont. Egy másik: Miskolci Egyetem,mérnök-informatikus szak.160 pont. És még sorolhatnám. Nem az egyetemek tehetnek erről, egyszerűen így alakult.
Arra viszont nem ártana fogyelni, a középiskolákban sem,hogy az EU irányelvként írta elő a műszaki és természettudományi felsőoktatás fejlesztését.
2. A bölcsészkarokon szép magas pontszámok alakultak ki, példa. ELTE BTK, hebraisztika. 447 pont. Vagy: Debreceni Egyetem, pszichológia, 455. Valahogy mindig így volt ez nálunk: több a humán,mint a reál érdeklődésű fiatal. Hogy lehet, és kell-e ezen változtatni? Majd az idő eldönti...
3. Az viszont felháborít, hogy sok idegen nyelvi szak és szakirány nem indult ( most nem akarok példákat hozni.). Úgy tudom, EU-tagállam vagyunk, fel kellene ehhez nőni. Nem hiszem,hogy senkit ne érdekelne mondjuk a német nyelv és kultúra ( germanisztika). Ezek a szakok egyszerűen rosszul vannak menedzselve, a fiatalok nem találják meg ezeket a lehetőségeket, s a lehetőségek sem a fiatalokat.
4. A népszerű szakok ugyanazok maradtak, mint tavaly. A Corvinus Egyetemet( képükön) csak dícséret illeti, jó és hasznos szakokat, szakirányokat indít- kérdés, nem a munkaerő-felesleg növelése lesz-é a végeredmény. De ezt is, mint az előzőeket: majd az idő dönti el.
5. Végezetül hadd adjak egy kis dícséretet az ELTE BTK keleti nyelvek és kultúrák japán szakirányának,a maga 459 pontjával. Ez igazi bravúr, úgy látszik,a magyar fiatalokat érdeklik a keleti kultúrák. Nem értem,a többi egyetem ezt miért nem használja ki..
Összegzés: se jobb, se rosszabb nem volt az idei felvételi, mint a korábbiak. Gratulálunk a sikeresen felvételizőknek, akik pedig nem jártak szerencsével, fel a fejjel,ott van még a pótfelvételi...

G. Bálint Péter

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
marko
2008-07-27 11:12
Azért ez csak korszerűbb, mint régen, mikor alig tudott valaki bekerülni...
plovili
2008-07-26 21:16
Sokan mondják, milyen jó az ELTE, meg hogy ott a legjobbaktól tanulhatsz. Persze, elméletben. A valóságban a tanársegédek tartják az órákat, mert herr Professor vlahol külföldön konferenciázik.
weszy
2008-07-26 11:49
Jelentkeztem levelezős mesterképzésre. Volt írásbeli felvételi, motivációs elbeszélgetés, meg motivációs levelet is kellett írni. Bár ezen csodálkoztam, mert nem kevés tandíjat szándékoztam fizetni, ezért kérdéses volt számomra hogy kinek is kell motiváltnak lennie. Aztán még ejnye-bejnye volt egy pár hiányzó papír miatt. Erre 100 pontból 32 volt a határ. Magyarán mindenkit felvettek... Gondolták a pénz kell, utána meg kiszórjuk a hülyéket. Remélem nem les
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
100%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu