szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Első Emelet: Angyali vallomás



Ez a szám még a népes Emelet-rajongótábor legelvakultabb keménymagját is  megosztotta. Voltak,akik szerint túl nyálas a dal, szóval, ez már túlzás, mások véleménye viszont az volt: igen, így kell lírai szerelmes nótát írni. Egy biztos: a slágerlistákat hetekig vezette az Angyali vallomás, és a dallama igen-igencsak fülbemászó. Olyan fürdőszobában fütyörészős. Talán nem követünk el hibát, ha ezt a számot elindítjuk a jovagyok.hu dalversenyén.

Első Emelet: Angyali vallomás
Az Első Emelet már befutott bandának számít a dal keletkezése idején. Igaz, vannak, akik hiányolják a korábbi újhullámos- avantgarde stílusjegyeket( melynek jegyében, melynek címkéjével az EE nekilendült) , de végül is:mi az, hogy újhullám? Ki tudja megfogalmazni? Senki,még Tardos Péter vagy B. Tóth László sem! Hát akkor belefér a slágerzene is, így van?
Talán így van. Ennek a dalnak semmi köze sincs az újhullámhoz, ez már szintipop, az egész hangzásvilágot uralja a billentyű( Berkes), no meg a basszusgitár ( Kisszabó).Kiki hangja pedig elképesztő magasságokig felemelkedik. Lágy presszómuzsika párosul itt diszkózenével, középritmusú dal ez, melyre lehet táncolni, és - egy bizonyos életkor alatt- még a sírás is elfogadható.
A rockerek utálták. Cakkompakk az egész Első Emeletet utálták, de ezt a dalt különösen. Merthogy a szövege semmiről sem szól ( dehogynem, s hogy kontrázzak, nagyon sok rockdal szövege nem szól semmiről), a rajongók pedig 14 éven aluli pisisek. Ez utóbbi nem igaz: az akkori egyetemisták is jártak Emelet- bulikra, úgy gondolták, ez az a magyar zenekar,melyből még sztár lehet Nyugaton is. Nem lett, a rendszerváltás kihúzta alóluk a szilárdnak távolról sem nevezhető talajt.
Szóval, angyali vallomás. Egy fiatal lány szerelmi bánatában olyannyira elkeseredik, hogy nem lát már kiutat, csak az öngyilkosságot. Ez előfordul minden korban,mondhatni: korfüggetlen. Nyálas lenne a szöveg? Talán puhának ésérzelgősnek hat első hallásra, ám valójában kőkemény. Aztán a végén kiderül, hogy mindez csak álom. S az ébredés igencsak kellemes, mert a csaj mellett ott ül az ágyon az imádott pasi.
Öngyilkosság, szex, álom és ébrenlét, béke és billentyűfutamok- mi kell még egy jó dalhoz? Jó közönség. Hát az megvolt! Ma már elképzelhetetlen mennyiségű Első Emelet-lemezt (bakelit és műsoros kazetta) adtak el akkoriban, az utód-slágergyárosok meg sem közelítik azt a példányszámot. Vették lányok asszonyok, meg fiatal srácok is vették, mert a slágerzene- bármit is állítanak ellenzői- nemtől független.
Miután vitatott a szám színvonala, értéke, ám vitathatatlan volt népszerűsége, beválogattuk a nótát a jovagyok.hu dalversenyének selejtezőjébe. Egykori rajongók, szavazzatok, szóljatok, bújjatok elő! Nem öncélúan retrózni akarunk, hanem dönteni arról: melyik a modern kor legjobb magyar dala!

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
zsuzsa
2008-08-18 20:13
CSAKAZÉRTIS EMELET! Nagyon jó! Nekem is ez a kedvencem! Éljen az EMELET! Éljenek a fórumosok! Zsu!
Judit
2008-08-18 20:06
Lassan előkerülünk egykori "pisisek"...:) Felnőttünk és még mindíg Csakazértis!!!!!! :)
Marijanka
2008-08-18 19:55
Nos én ide nyomnám a voksom mindenképpen. A 80-as évek egyik legsikeresebbnek mondott zenekara /szerintem, és remélem sokak szerint is :)/. Imádtam akkor és imádom most is. Ezt a dalt meg különösképpen, és tényleg sokat zengett az a bizonyos fürdőszoba. :))) Jah és a 10 éves lányom is kívűlről fújja, kell ennél több?! Dóri csatlakozom: Éljen az Emelet!!!!!!
Dori
2008-08-18 19:29
Éljen az Emelet és a fórumosok!!!
Dori
2008-08-18 19:28
nekem ez a kedvenc számom , meg a többi :) Dóri
Marcsi
2008-08-18 19:15
Ez Tényleg jó Zene!Csakazértis!!!!:)
1   [2]
 
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
89%
Pozitív
6%
Semleges
5%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu