szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Cseh Tamás: Halaknak álma



Tél van, ocsmányul hideg tél. Avilágot eluralta a hidegség. Ám valahol, talán az �"perenciás tengeren is túl, nagy hegyek között, van egy jéggel vastagon borított tó. Ebben a tóban alszanak nyugodtan a máskor elevenen nyüzsgölődő kis halak. Mintha mi sem történt volna. Mintha külvilág nem is létezne.

Cseh Tamás: Halaknak álma
A kopoltyúik tátognak, furcsa, idegen szavakat formáznak, melyekből nyugalom és szeretet érződik. Furcsa egymáshoz tartozás ez: itt élünk a jég alatt, testvér, itt fázunk kicsit, és az élelem is borzasztó kevés, de együtt  örülünk e létnek, együtt borzongunk, ha néha a gonosz külvilág egy- egy erős szele megkarcolja a vastag jeget. Nem kell félnünk, behatolni úgysem tud.

Így éltünk mi, magyarok, közel ötven évig. Védve minden csúnya külső hatástól, védve széltől- hidegtől, néma és buta halakként.Védte népünket a történelem, a szolíd nyugalmat ajándékként osztogató diktatúra. Arra nem gondolt senki,mi lesz, ha jön a Tavasz és felszakad a jég. Hogy mi lesz, ha messzire sodor bennünket egymástól a hirtelen jött áradás. Nem szólt senki árnyakról, csak békéről szálltak a szólamok, aztán tragikus hirtelenséggel és kegyetlenséggel derült ki: hazugság volt, hölgyeim és uraim, hazugság, tessék most már a Természet részévé lenni, igazán és nemcsak papíron, tessék kapaszkodni, tessék úszni, tessék választani!

Cseh Tamás a magyar hetvenes-nyolcvanas évek büszke krónikásaként epilógust is írt krónikájához. A Nyugati pályaudvar című lemez arról a bolond és boldog korszakról szól, melyben örültünk a világnak és sírtunk magunkon, mosolyogtunk a szabadságon, és egymástól kérdeztük: mihez fogunk most ezzel kezdeni? Ezen album kiváló kezdődala a Halaknak álma, melyet beválogattunk a jovagyok.hu dalversenyébe, az elmúlt hatvan év legjobb magyar dalai közé.

Ha kontextusából kiragadva hallgatnánk ezt a remek lírát, nem is gondolkodnánk el az értelmén, hát akkor kiváló altatódalnak tartanánk, talán még a kétéves kisgyermekünk is megismerhetné. És boldogan szundizna, míg fel nem ébred. De már nem sumákul tátogó halként, hanem igazi, szabad emberként.

GBP

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
proix
2008-08-17 22:43
Cseh Tamás egyik legcsodálatosabb dala. Szép álmokat, halak!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
21%
Pozitív
0%
Semleges
79%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu