szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Beatrice: Nagyvárosi farkas



Latinovits Zoltán írja kiváló könyvében, a Ködszurkáló címűben, hogy egyszerűnek lenni a legnehezebb és a legművészibb. Amikor az alkotóról lemállik minden felesleges cikornya, eltűnik minden,ami "mű", és a rejtett mélységekből előtör maga az Igazság. A magyar punk-rock legnevesebb képviselője, a Beatrice, ebben a dalában a világot foglalta keretbe. A világot, amely kitaszítja az Embert, amely kergeti, űzi, nem valamiféle magasztos cél érdekében. Pusztán a túlélésért.


Beatrice: Nagyvárosi farkas
Minden társadalom más és más módon reagál arra, hogy vannak a közösségben magukat kitaszítottnak érző emberek. Felmerül a kérdés, melyik a jobb: tagadni, puritán erkölcsi fensőbbséggel kendőzni a kitaszítottságot, a szegénységet és a nyomort, vagy pedig kiemelni ezt a jelenséget, felhívni a Többség figyelmét a Kisebbségre, olykor a bulvár eszközeit is bevetve, túldramatizálva a látható és érezhető szenvedést. Eredménnyel mindenesetre egyik módszer sem kecsegtet, főleg nem Kelet-Közép Európában. Itt mindig vannak vesztesek, és mindig lesznek vesztesek, és a győztesek sem igazi győztesek, csak éppen túlélték mindazt- gazdaságot, politikát- amibe mások belerokkantak, belehaltak.

Hogyan lehetséges az, hogy a Beatricét rétegzenének bélyegezték, mégis: rajongóik a társadalom minden rétegéből kikerültek? Hiszen mi, jólnevelt middle class-beli kissrácok is adogattuk egymásnak kölcsön a lemezeket, kazettákat,pedig nem voltunk sem mellőzöttek, sem farkasok ( mint utóbb kiderült:azért jó lett volna megtapasztalni a farkas-lét örömeit-bánatait), legfeljebb nagyvárosiak, ha ugyan Magyarországon vannak nagyvárosok. Mi ezt a farkas-létformát, a szenvedéssel együtt járó szabadságot csak Feró ( képünkön új könyvének címlapján) dalaiból ismertük, s be kell valljam: roppant egzotikusnak találtuk. Bennünket nem arra neveltek, hogy aluljárókban dekkoljunk, a mi szívünknek ez romantika volt, hamis és álságos, mert nem szóltak erőszakról és tetvekről és fagyási sérülésekről.

Punk vagy rock kategóriába illeszkedik ez a nóta? Milyen címkét lehet ráaggatni? Mindkettőt,  hiszen  a gitárzene, ami  gyakorlatilag  néhány akkordból áll,  nem  ad alapot  a különbségtételre. Szerintem mégiscsak  punk, méghozzá  nyers, igazi punk, mert ilyen ütős szöveggel más nem lehet. És fülbevalót illik hozzá viselni. Úgy az igazi.

Mi beválogattuk a Nagyvárosi farkast a jovagyok.hu dalversenyébe. Érdekes lenne megtudni, ki szavaz rá pozitívan. Szerintem ügyvéd éppúgy lesz közte, mint munkanélküli. Mert kitaszítottak vagyunk mindannyian, mert modern ez a világ, és gyakran embertelen.
Szavazzatok, egykori és mai farkasok!

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
proix
2008-08-16 15:24
A Beatrice volt az igazi magyar punk. Azóta senki. Kár, hogy Feróék zenéje később elüzletiesedett. A 8 óra munka már inkább slágerzene, mint punk.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
22%
Pozitív
3%
Semleges
75%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu