szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Ady Endre: A magyar Ugaron



Ady talán legtöbbet vitatott és bántott verse. Magas színvonalát senki sem vitatja,annál inkább eszmei mondanivalóját.

Ady Endre: A magyar Ugaron

Tényleg furcsának tűnhet, hogy Ady AZT a Magyarországot Ugar-országnak, "elvadult föld"-nek látta. Hiszen a magyar történelem aranykora volt ez, a dualizmus, az Osztrák- Magyar Monarchia, a ferencjóskázás, a polgárosodás időszaka. A nemzet fejlődött, s ez a fejlődés számokban is kifejezhetőnek bizonyult. Nőtt azéletszínvonal, s ha lassan is, de sikerült kikászálódni a végletes elmaradottságból. Még az eldugott vidékeken, az elvadult földeken is.

A vers megértéséhez a kulcsot Thomas Mann adja meg nekünk. Mikor ő Magyarországon járt, az 1930-as években, Ady már régen halott volt. Nos, a nagy német óriás,Thomas Mann,azt mondta egy interjúban: feltűnt neki, mennyire egyenlőtlenül oszlanak el a javak ebben az országban. Valahol itt lehet visszakanyarodnunk Adyhoz. Mert Ő észrevette, amit Thomas Mann is észrevett. Egyesek gazdagságát,mások szegénységét. S hogy azzal vádolhatnánk Adyt, hogy csak a szegénységet vette észre? Istenem, gazdagoknak nem kell vers...

Ady alapkoncepciója szerint Magyarország látomás- állapotban van, kiszakadt a környező világ, ( magyarán szólva: Európa) realitásából. Ezért a magyar tájat csak látomásként lehet leírni. Úgy, mint egykor Petőfi tette A XIX. század költői-ben: apokaliptikusan. A dudva, a muhar, az maga a magyar nép, mely tökéletesen belesimult a tájba. A kacagó szél pedig a rohanó Idő, mellyel nem vagyunk képesek többé együtt kacagni.

Virágok sincsenek. Üres világ ez a hajdani magyar világ, odalettek már az igazi alkotó emberek. A gyökereket férgek rágják. Azóta már új gyökerek nőttek,új férgeknek ad otthont a föld...

G. Bálint Péter

 


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Milan
2008-09-13 16:07
Adynak ez a legszebb verse. Akárki akármit mond.
zaz159
2008-08-14 10:51
Nem szeretem Ady-t. Hajrá Diósgyőr!!!
aknai
2008-07-30 14:27
Nagyonjó vers,csak hát a gondolat, ami mögötte van....
1szercsak
2008-07-30 09:02
Magyarország nem Ugar. Nem értem, hogy képes valaki ennyire negatívan látni.
kekesy
2008-07-25 23:46
Kétféle nemzetfelfogás ütközött meg az Új versek c.kötet megjelenése után. Az egyik a 19.századi,úgymond romantikus, a másik- talán így nevezhetjük- a "szociális". Ady nemzedéke jött rá,hogy a nemzeti problémákat csak a szociális problémákkal együtt lehet kezelni.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
44%
Pozitív
44%
Semleges
12%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu