szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Sajtószemle 13- Szabolcs megye gazdasága



Azt eddig is tudtuk, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gazdasági fejlettsége elmarad az országos átlagtól. De hogyan néz ez ki számokban?

Sajtószemle 13- Szabolcs megye gazdasága
Malakucziné Póka Mária tanulmányából, mely a száraz gazdasági adatokon túl figyelembe vesz történeti- szociológiai szempontokat is, sok mindent megtudhatunk, több, bennünk élő tévhitet eloszlathatunk.

A megye gazdasági élete, csakúgy, mint egész Magyarországé, az 1990-es években stagnált. A nagy állami vállalatok szétbomlottak, a kis- és középvállalkozások pedig még nem tudtak elegendő energiát belepumpálni a gazdasági életbe. A 21. század aztán változásokat hozott, nem is kis változásokat.

2000 és 2004. között a mutatók többsége növekedett, de a megtermelt nemzeti jövedelemnek az országon belüli részaránya csökkent. Szabolcs- Szatmár- Bereg hazánk megyéi között az utolsó előtti helyet foglalta el, csak Borsod- Abaúj- Zemplént sikerült megelőzni. Ennek oka Szerző szerint az ipar alacsony fejlettsége volt.

A nagy foglalkoztatók elkerülték a megyét. A vállalkozások elterjedtsége az országos átlag 70 %-a volt. A vállalkozók jó része egyéni vállalkozóként próbált érvényesülni. A külföldi befektetők a bruttó hozzáadott érték egyötödét termelték meg. ( Hogy ez sok vagy kevés, arra e tanulmány, nagyon helyesen, nem tér ki...).

Különösen nehéz helyzetben voltak az önkormányzatok, mégpedig azért, mert iparűzési és egyéb helyi adóként az országos átlag kevesebb, mint 20 %-a folyt be kasszájukba. Ezért aztán- tegyük hozzá- az uniós csatlakozás után sok település változatlanul nehéz helyzetben maradt, hiszen pályázataikhoz semmiféle önrészt nem tudtak csatolni.

Drámai a foglalkoztatottsági statiszika is, az országos átlag mindössze 41 százaléka.

Malakucziné kiváló cikke kiváló tényfeltáró írás. Ám, ha belegondolunk, mi rejlik aszámok mögött, mennyi emberi sors, alaposan elgondolkodunk...

(Malakucziné Póka Mária: Szabolcs- Szatmár-Bereg megye gazdaságának jellemzői a kétezres évek első felében. In. Szabolcs-Szatmár- Beregi Szemle, 2008/2.197-216.o.)

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
kekesy
2008-09-10 22:16
Szerintem nagyobb a megye lemaradása, mint a hivatalos adatok mutatják. Dolgoztam ott is, meg Pesten is, tehát láttam a különbséget.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
100%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu