szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Cikkszemle 9.- Ha a Főnök meglátogat...



Egy beosztott mindig izgul, ha főnöke úgymond "meglátogatja". Hogy izgulhatott az a fiatal munkatárs, akivel közölték, hogy személyesen a legnagyobb Főnök, azaz Rákosi Mátyás látogatja meg munkahelyén.( Történt mindez 1953 tavaszán).

Cikkszemle 9.- Ha a Főnök meglátogat...
A cikk szerzője, Erényi Tibor, a Munkásmozgalmi Intézet történész kutatója volt. Egy szép napon közölték az Intézet vezetőségével, hogy beugrik egy futó látogatásra Rákosi Mátyás, aki ráadásul kíváncsi a készülő magyar munkásmozgalom- történeti összefoglalásra is. Hát, nem irigylem a Szerzőt, egy percig sem.

Rákosi a várakozásokkal ellentétben kedves volt és barátságos. Erényi leírja, hogy a közhiedelemmel szemben jól beszélt magyarul. Rákosi egész sor meglepő kijelentést tett, mármint olyanokat, melyeket nyilvánosság előtt sohasem hangoztatott. A Horthy-korszak illegálisan működő Magyar Kommunista Pártjáról például azt mondta: "sohasem tudott kitörni a szektasorból". A hivatalos álláspont egészen más volt. Rákosi nem beszélt annyira elítélően a szociáldemokratákról sem, mint a hivatalos propaganda.Inkább csak a parlamentarizmushoz való merev ragaszkodásukat bírálta. A diktátor szólt még a Galilei-körről is, ahol először hallotta beszélni "magát Adyt".

Persze, kényes kérdések is szóba kerültek. Az egyik ilyen volt Trianon. Az ötvenes évek magyar politikai propagandája szőnyeg alá söpörte a kérdést,annak a sztálini tannak jegyében, miszerint a szocializmus úgyis megoldja a nemzeti kérdést. Hogy mi volt Rákosi véleménye Trianonról, azt megtudhatják, ha elolvassák a cikket. Könyvtárakban viszonylag könnyen hozzáférhető.

Erényi Tibor remek írása kiváló " személyes történelem",jól visszaadja a jelenet hangulatát, s történészek számára is szolgál meglepetésekkel.

( Erényi Tibor: "Beszélgetés" Rákosi Mátyással. In. História, 1992/7. 33-34.o.)

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Szólj hozzá Te először!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
50%
Pozitív
50%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu