szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Cikkszemle 8.- Az angol evezősök, meg a MOB



Érdekes dolgot nyilatkozott Schmitt Pál, a MOB elnöke, a Hajdú- Bihari Napló mai számában. Bizonyos költségvetési adatokat hasonlított össze.

Cikkszemle 8.- Az angol evezősök, meg a MOB
Elmondta, hogy az angol evezős szövetségnek annyi a költségvetése,mint a MOB-nak. Ez a 21.században tarthatatlan, a magyar társadalomról ad szegénységi bizonyítványt. De miért is alakult így a helyzet?

A szocializmusban a sportnak volt egy hivatalos és egy bujtatott támogatása ( utóbbi alatt például a sportolók sportállásait értem). A kettő együtt valahogy versenyképessé tette a magyar sportot. Igaz, sok anomáliája volt a rendszernek, az élsportolók gyakorlatilag félprofik voltak, de a rendszer működött, egészen a nyolcvanas évek végéig.

A rendszerváltás közeledtével mindenki azt várta, hogy a magántőke özönlik be a sportba.Hiszen nincs is jobb reklám egy világbajnokságnál... Hát, nem özönlött. Az újgazdag vállalkozók nem mertek nagyobb összeget befektetni, az állam nem tudott adni, meg nem is akart, hiszen ott amagántőke. Kölcsönös egymásramutogatás kezdődött, a pénz meg fogyott.

Tudnunk kell, hogy az angolszász államokban a testkultúra éppúgy része a kultúrának,mint például a klasszikus latin versformák, vagy a másodfokú egyenlet. Ott a görög példát követik, ép testben ép lélek, nálunk félreértik a görög példát, épnek látszó testben épnek látszó műveltség.

Szóval, Schmitt Pál borulátása megalapozott, a társadalom valahogynem érzi szükségét a sportnak. Csak meg ne bánjuk egyszer. Csak ne legyen pár év múlva olyan, hogy nulla arannyal jövünk haza egy olimpiáról.
( Hajdú-Bihari Napló, 2008.08.07. olimpiai melléklet)

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Milan
2008-09-10 22:41
hát, finoman szólva, ez nem jött be. És engem nem vigasztal az, hogy a svédek se,meg a belgák se. Mit csináljak ezzel? Ez nem magyarázat!
Milan
2008-08-07 22:45
Magyarok: max.6 arany, a kínaiak tarolnakmajd. Szégyen, hogy Magyarországon olyan keveset költenek sportra. Sok gyerek azért hagyja abba aversenyzést,mert a szülők nem bírják fizetni az egyesületi tagdíjakat.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
50%
Pozitív
50%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu