Cikkszemle 6.- Vigyázat! Tányér!
Benne vagyunk az idegenforgalmi szezon legkellősebb legközepében. Ilyenkor aztán különböző érdemes és érdemtelen önjelöltek tanácsokat szoktak osztogatni a turistáknak. Olykor elképesztőeket...
A Hajdú- Bihari Napló 2008.07.28-i számában egy szakember csodálatos dolgot tanácsolt, arra az esetre, ha vendéglőbe megyünk. AZT JAVASOLTA, HOGY NE EGYÜK MEG AZ ÉTELNEK A TÁNYÉRRAL ÉRINTKEZŐ RÉSZÉT.
Próbálom elképzelni, hogyan működhet ez a gyakorlatban. Egy finom halászlé esetén például, mely felkavarodhat, mondjuk akkor,mikor a csinos pincérnő hozza ki asztalunkhoz, eleve nem is tudom megállapítani, hogy a halászlé mely része érintkezett már a tányérral és melyik nem. Valószínűleg nincs olyan halászlé-molekula, mely ne érintkezett volna a tányérral, de ezt én persze nem tudhatom. Mert lehet, hogy van. Lehet, csak én gondolom roszzul.
A krémes esetén is érdekes a dolog. A krémesnek, ugyebár, az alsó része érintkezik közvetlenül a tányérral, mint fizikai értelemben vett felülettel, tehát azt nem szabad megenni. Akkor viszont,ha már a tetejét megettem, csak a puszta krémet ehetem még, ettől meg olyan hasmenésem lesz, hogy magamban elátkozok cukrászdát, újságot, világot, mindent és mindenkit.
Nagyon finom,könnyű étel nyáron a tonhalsaláta. Azért hozzá kell tegyem, elég nehéz a tonhal-falatkákat úgy elnyisszantani a késsel, hogy a felső fele, mely nem érintkezik a tányérral, az kerüljön a gyomromba, a többi pedig vissza a vendéglő konyhájába.
Szóval, ez az egész tányérmizéria nagymarhaság. Persze, megesik,hogy nem mosogatnak rendesen a vendéglőben. De muszáj nekünk ezt tudni?
Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre