szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Cikkszemle 4.: Marx nem is volt marxista?



Kiss Viktor cikke eredetileg egy igencsak elvont értelmiségi vitához szólt hozzá. TGM Kis János folytatott sajtópolémiát a baloldali értelmiség hazai szerepéről. Ám a Szerző cikke nem ragad le annál,minthogy állást foglaljon. Sokkal tágabb,sokkal átfogóbban vizsgálja ezt a problémát,mint a két vitatkozó. Szerintem mégsem elég alapos. Vagy: túlzottan is az. 

Cikkszemle 4.: Marx nem is volt marxista?
A 19.század közepén Magyarországon is megjelent a profi értelmiség, az írótól az építészmérnökökig. Lehetőség nyílt a szellem emberei számára, hogy hivatásukból éljenek. Persze, ez a társadalmi réteg nem fogta vissza magát, és jól tette. A magyar kultúra sokadik aranykora ez, sok-sok ellentmondással.
Az értelmiségiek között voltak olyanok, akik a "szociális segítségnyújtó" szerepét vállalták fel: rámutattak a kapitalizmus ellentmondásaira, könyveket írtak a szegények helyzetéről. Őket nevezték összefoglalóan "baloldali értelmiségieknek", holott ők maguk is megosztottak voltak,mind ideológiailag, mind a gyakorlati elképzeleseket illetően.

Ennek a baloldali értelmiségnek egy része megszerette Marxot. Azt a Marxot, aki a kapitalista gazdaságot,mint rendszert elemezte, s akinek szuggesztív hangvételű műveiből ihletet kaphatott bárki, akit hivatása érzelmileg is érint. Szóval, megszülettek a marxisták, akik egy olyan Marx- képet alakítottak ki maguknak,melyen maga Marx igencsak csodálkozott volna.

Ezért nincs értelme a baloldaliságot a marxizmussal rokonítani, a két kifejezést egymás szinonímájaként értelmezni. Marx nem volt baloldali, ő egy közgazdász volt,aki végezte a dolgát: átfogó elemzést adott egy gazdasági-társadalmi rendszerről. Bírálta is persze, de soha nem gondolt arra( inkább a kolléga, a történészként igencsak közepes Engels volt radikális), hogy néhány hiba miatt erőszakkal döntsenek meg egy rendszert.Marx inkább korrigálni akart, ő nem volt antikapitalista.

Nem magatartásformákat kell változtatni,mint ahogy Kiss Viktor írja,hanem új idolt kell keresni. Olyat, aki tényleg baloldalinak vallotta magát. Mert csirkének kinevezni a pulykát, az nem bűn. Csak értelmetlenség.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
1szercsak
2008-07-28 17:14
Ez egy olyan értelmiségi belvita,ami nem visz előre semmit.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
75%
Pozitív
25%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu