szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Cikkszemle 3.- Indiánok és gesztusok



Az indiánság sokak számára a gyermekkori emlékeket jelenti. Szabadságot, egyesülést a természettel, romantikát. 

Cikkszemle 3.- Indiánok és gesztusok
A Heti Válasz 2006. december 21-én megjelent számában Horváth Csaba interjúját olvashatjuk,melyet Cseh Tamással, a lassan élő legendának számító előadóművésszel készített. A Cseh Tamás- Bereményi Géza szerzőpáros dalai egész generáció életétkísérték végig. A beszélgetés apropóját egy megjelenő könyv adta, de sok érdekes, a mai modern ember életét meghatározó kérdés is szóba került.

Rendkívül rokonszenves számomra- remélhetőleg nemcsak számomra- Cseh Tamás óriási szerénysége. Egy ízben azt mondja:" Nem tudom, ezek a dalok a magas vagy alacsony kultúrához tartoznak-e...". Számunkra, természetesen, nem kétséges a válasz. Pont azt érzem óriási gondnak, hogy nem született meg a kilencvenes,  majd a kétezres évek Csehtamása. Egy egyszerű, okos fickó, aki kimond olyan dolgokat, mely nekünk, hallgatóknak, korábban eszünkbe sem jutott. Remélem, az utánam következő generáció már ki tud állítani soraiból egy efféle zenész-énekest. Egy efféle példaképet.

Szó esik az interjúban arról is, hogy miért nem lehet ma úgy viselkedni,mint a hatvanas-hetvenes években. Cseh Tamás szavaiban nem érzek keserűséget, inkább csak belenyugvást. Van egy mondata, ami figyelemreméltó: " Ma menedzser lehetsz.". Ez a lényeg. Hogy ma menedzser lehetsz. Mert ma eladni a legjobb üzlet, nem alkotni.

Elveszítettük a szabadságunkat. A fogaskerekek bejáratódtak, a gépezet beindult. Csatlakozhatsz, vagy ki tudja,mi történik veled. Minden le van zsírozva. Minden meccs előre lejátszva. Egyetlen menedék: indiánnak lenni. Annak maradni.
(Horváth Csaba: Legyünk szabadok. In: Heti Válasz, 2006.december 21. 60-61.o.)

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
aknai
2008-07-29 17:27
Amai srácoknak ez az indiánromantika már semmit sem mond. többségük azt sem tudja,kicsoda Winnettou( remélem,jól írtam...)
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
66%
Pozitív
33%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu