szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Cikkszemle 1.- Az oroszlán bajsza



A debreceni MODEM Galériában szocreál alkotásokból nyílt kiállítás. E különleges képzőművészeti tárlatról szól Fábián György publicisztikája. ( Hajdú- Bihari Napló, 2008.07.10., 3.o., cím: Vöröseltolódás)

Cikkszemle 1.- Az oroszlán bajsza
Jómagam kételkedem benne, hogy e kiállítás akkora közönséget vonz majd,mint pl. a Leonardo- tárlat. Mégis éredemes azon elgondolkodni,mi a csudát szeretett ebben bárki is. Hogyan lehet rávenni egy egész társadalmat arra, hogy mosolyogva hazudjon, hogy baromira tehetségtelen festőket, szobrászokat piedesztálra emeljen, még Kossuth- díjat is adjon neki, szóval, hogyan képes egy diktatorikus POLITIKAI rendszer az emberek esztétikai érzékét is.

Meg azon is érdemes elgondolkozni ( s ezt a cikkíró is megteszi), hogy miért rendeznek manapság efféle tárlatokat. Miért  állítják ki az 1956-ban ledöntött Sztálin-szobrot hungarocelből? Fábián György szerint azért,  mert " élvezzük meghuzigálni a döglött oroszlán bajuszát.". Szerintem másról IS szó van. A manipulációra vagyunk kíváncsiak, a folyamatra, kicsit bele akarunk látni az ötvenes évek szenvedő magyarjainak lelkébe. Aktuálpolitikai indíttatásokra most nem gondolnék, elvégre ez mégiscsak egy kulturális folyóirat...

Legérdekesebb lehet ez a tárlat a középiskolásoknak.  Akiknek még emlékük sincs a kommunizmusról. Hadd szörnyűlködjenek kicsit...

Fábián György írását kiválónak tartom, ajánlom mindenkinek,  érdemes elolvasni.  Igen  nívós publicisztika.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
plovili
2008-07-11 10:37
Én is láttam egyszer egy ilyen kiállítást. Jó nagy marha volt, aki annak idején ezeket festette. Amatőr képzőművész vagyok, ezek a szocreál festmények egy kalap izét sem érnek. Eszmei értékük 0 forint.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
50%
Pozitív
0%
Semleges
50%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu