szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Újabb jeles festménnyel bővült a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye



2008. decemberétől újabb nagy értékű festmény látható a budapesti Szépművészeti Múzeum Márvány termében. A múzeum 102. születésnapja alkalmából adományozott Valerio Castello mű hosszú távú letét formájában került a gyűjteménybe és lesz mostantól bárki számára megtekinthető a tárlaton. A felajánló Walker and Williams investment Group idei adományával immár negyedik alkalommal fejezi ki elkötelezettségét a kultúra és a művészetek iránt.


Újabb jeles festménnyel bővült a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye
Nem jellemző, hogy egy nemzetközi ingatlanfejlesztő vállalat felelős magatartást tanúsít, és élen jár a művészetek támogatásában. De ha arra gondolunk, hogy a fejlesztések mottója az értékteremtés, akkor kézenfekvő, hogy az értékmegőrzés is kulcsfontosságú szerephez jut, hiszen a beruházások sem egy-két évre szólnak, hanem az utókor számára is maradandó értéket teremtenek. Ennek jelentőségét ismerte fel a Walker and Williams Investment Group akkor, amikor a Szépművészeti Múzeummal kötött hosszú távú és elkötelezett együttműködés keretében vállalta, hogy évről-évre bővíti a múzeum gyűjteményét egy-egy jeles alkotással. Így kívánja kifejezni a kultúra iránti tiszteletét, és teremt követendő alapot a mecenatúrának.
A múzeum születésnapja alkalmából immár hagyományosan a Walker and Williams csoport egy gálaesttel és egy újabb nagy értékű festménnyel lepte meg az ünnepeltet. Ezúttal egy barokk mester munkája, Valerio Castello: Nyulakkal játszadozó puttók című alkotása volt az ünnepeltnek szánt ajándék.
Castello a XVII. Századi liguriai barokk festészet kiemelkedő jelentőségű mestere, aki előszeretettel ábrázolta műveiben a gyermek angyalokat, amoretteket és puttókat, akár mellékszereplőként, akár fő alakok formájában. A tájban játszadozó és nyulakon veszekedő három puttót ábrázoló olajfestmény az egyébként igen jámbor, líraian kedveskedő témát drámai módon - Castello művészetére jellemző - felfokozott festői „hangszereléssel” mutatja be. A képfelület frissessége, eleven színbéli ereje, s mindezek kitűnő kvalitása teszi a festményt bámulatossá. A most látható alkotás stílusjegyei alapján a művész érett korszakából származik, melynek remekei 1650 körül készültek genovai megrendelésekre, és ma is, főként ottani magángyűjteményekben lelhetők föl.
A festmény „érkezése” örömteli esemény a Szépművészeti Múzeum életében, mivel donáció útján került a gyűjteménybe, további jeles műalkotások felajánlását feltételezve a jövőben.


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
proix
2008-12-20 09:34
Kellene még Magyarországra vagy tíz ilyen mecénás, mindjárt másképp nézne ki a kultúra helyzete.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
50%
Pozitív
50%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu