szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

SZENTENDREI TEÁTRUM – SZENTENDREI NYÁR 2009 JUBILEUMI ÉVAD 2009. július 3. – augusztus 30.



A Szentendrei Teátrum 40. és a Szentendrei Nyár 50., jubileumi évada július 3-án, a MűvészetMalomban tartott ünnepélyes  megnyitóval veszi kezdetét. Az est keretében bemutatásra kerül a Szentendrei Teátrum négy évtizedéről készített dokumentumfilm (rendező: Szakály István ), amelyben a nyári színház életében fontos szerepet játszott rendezők és színészek szólalnak meg, és részletek láthatók a hajdani, legendás előadásokból.


A jubileumi évad előadásaihoz azokat a rendezőket és társulatokat hívtuk meg, akik az elmúlt évtizedekben meghatározó szerepet játszottak a Teátrum  programjában. Rendez Zsámbéki Gábor, akinek az ötlete nyomán 1969-ben megszületett a Szentendrei Teátrum a Fő téren, Kerényi Imre, aki a Templomtéri Játékok megszervezője volt, Alföldi Róbert, Máté Gábor, Mácsai Pál, jön  a Katona József Színház és az Örkény Színház társulata, akikkel az elmúlt tíz évben rendszeresen együtt dolgoztunk.  Végül, de nem utolsósorban,  most is itt lesznek a fiatalok: A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói három produkcióval szerepelnek a nyári programban.
A Teátrum 40. jubileumi évadának újdonsága, hogy valamennyi előadás az ipari műemlék épület felújításával létrejött kiállítóhely, a MűvészetMalom izgalmas épületének udvarán felállított új játszóhelyen kerül színre.  Az épület udvarának és félkész szárnyának színházi térként való hasznosítása már az épülettel kapcsolatos eredeti tervekben is szerepelt, de az elmúlt tíz évben csak egy-egy előadás erejéig valósult meg.  Idén viszont valamennyi előadás és a koncertek zömének helyszíne az udvar, illetve a félkész épület lesz. Így az évadban a közönség a szünetekben a MűvészetMalom kiállítását is megnézheti (Kortárs Kanadai Magyar Művészek kiállítása  07.02.-08.23.)
A Teátrum  idén két bemutató előadást  tart.  A Nemzeti Színházzal közösen színpadra állított Bánk bán –Juniort Alföldi Róbert rendezi, aki  alkotótársaival, a Nemzeti Színház legfiatalabb színészeivel    egy friss és eleven, a mai huszonévesek számára is érvényes előadás létrehozását tűzte ki célul. (bemutató: 07. 11. további előadások: 07.12. 17., 18., 19.) Másik bemutatónk a Katona József Színházzal és a dunaújvárosi Bartók Kamraszínházzal közös produkció: G.B. Shaw darabja, a Hős és a csokoládékatona. Máté Gábor rendezésének finom megoldásaival, a Katona társulatának nagyszerű játékával , valamint a darabhoz Várady Szabolcs ironikus szövegeire Monori András által írt zenével egy könnyed és szellemes  előadás született, amely mulattató  színházi estét ígér szabadtéren is.  (08. 21., 22.)

A bemutatókon kívül a Teátrum színpadán a következő előadások lesznek még láthatók az évadban: A Kalyi Jag Roma legendája, az első roma rockopera, (08.08.), a főiskolás produkciók:  a Bástyasétány 77 (07.04.), a  Világzene (07.05), Goldoni: a Háború című darabja,  Feydeau: A Hülyéje című vígjátéka az Örkény Színház előadásában,  az Acélmagnóliák,  a Száguldó Orfeum előadása  valamint Pergolesi vígoperája, a Házasság olasz módra. Vasárnap délelőttönként idén is gyerekelőadásokkal  várjuk a kisgyermekeseket a MűvészetMalom udvarán.

Az 50 éves jubileumát ünneplő Szentendrei Nyár fesztivál egy új három napos rendezvénnyel indul.  Művészeti hízókúrára invitál a SZAFT - Szentendre Art Fest, a város művészeti hagyományait folytató, ugyanakkor azt megújítani kívánó képző- iparművészeti és design fesztivál a  július 3-5.  közötti hétvégén. 
 Programjában a város kiállítóhelyein, galériáiban és különböző szabadtéri helyszínein megrendezett  képző-  és iparművészeti kiállítások és vásár  lesznek a meghatározók. A résztvevők között megtalálhatók a városban élő képző- és iparművészek, művészeti egyesületek és művészcsoportok,  valamint a művészeti egyetemek hallgatói.  
Valamennyi zenei műfajban gazdag a Szentendrei Nyár  zenei kínálata.  Lajkó Félix (08.05.) és Szentpéteri Csilla (08.07.) ad koncertet a MűvészetMalomban, ugyanitt lesz a Jazz Fesztivál (07.30.) négy fellépővel (Borbély Műhely, Harcsa Veronika Quartet, Váczi Eszter Quartet, Lakatos Ágnes -  Csuhaj Barna Tibor duó). A Szentendrei Kamarazenekar hagyományos ünnepi koncertje (08.20.) a Református templom kertjében lesz.
Szombat esténként a Barcsay udvar  folk estjein a Vujicsics együttes (07.04.), Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs (07.11), az Evros együttes (07.18.), Berecz András (07.25.), Szalóky Ági (08.01.), a Muzsikás együttes (08.08.) és a Kerekes Band (08.15.) zenéjét élvezheti a közönség.
Igazi családi programot, minden korosztály számára szórakozást kínálnak a már hagyományos szabadtéri rendezvények, fesztivál-hétvégék.  Az Ister napok – X. Dunakorzó Vígasságok július 18-19-én, amely a Dunához kapcsolódó helyi hagyományokra építi programját. A fesztivál záróeseménye idén is a már negyedik alkalommal sorra kerülő Szentendre éjjel-nappal nyitva három napos forgatag lesz a belvárosban. (08.28-30.)

Részletes program: www.szentendreprogram.hu

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Szólj hozzá Te először!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
0%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu