szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Szent Márton Újborfesztivál és Libator a SkanzenbenSzentendre-Budapest, 2009. október 26. �" November 7-én és 8-án Szent Márton Újborfesztivált és Libatort tartanak a szentendrei Skanzenben. Lesz újborkóstolás, Márton napi felvonulás töklámpással, táncház, koncertek és libák galibája a színpadon. A tökéletes libaétkek elkészítésének titkát Bede Róbert konyhafőnök és lúdspecialista osztja meg a látogatókkal.November 7-én és 8-án az ország számos múzeumában és tájházában rendeznek Márton napi rendezvényeket, a szentendrei Skanzenben is ezen a hétvégén tartják a Szent Márton Újborfesztivált és Libatort. A hagyomány szerint ezen a napon mindenütt nagy lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. A régiek úgy tartották, minél többet isznak, annál több erővel és egészséggel vértezik fel magukat. Ilyenkor szokás levágni a tömött libát is, a sült liba csontjából pedig időt jósolni: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. Ezen a hétvégén a Skanzenben is a hagyományos népszokásokat elevenítik fel, de a látogatók a modern konyha ízeibe is belekóstolhatnak.

 

Gasztronómia és hagyományok

A fesztiválra tizenhárom neves magyar borász hozza el zamatos újborait, hogy a nagyközönség is megkóstolhassa a 2009-es évjárat jellegzetes ízvilágát. Az újborokon kívül más finomságok is várnak a vendégekre: Bede Róbert konyhájában ízletes lúdfalatokat lehet majd kóstolni, hiszen a Márton napi Libato(u)r keretében meghirdetett receptverseny győztes étkeit ő készíti majd el mindenki szeme láttára. De kóstolható lesz majd természetesen a sült libacomb és sült tök, lúdkása és sokféle rétes is. A múzeumban működő Jászárokszállási Fogadó szombat este exkluzív gálavacsorával várja a vendégeket.

 

A rendezvény helyszínéül szolgáló két múzeumi tájegységben a gyerekeket is rengeteg program várja: lesz vidám tollfosztó, krumplipuska és lampion készítés, töklámpa faragás, gyertyamártás mézeskalács készítés. Az elkészült lámpásokkal mindkét napon a 16 órakor kezdődő lampionos felvonuláshoz lehet majd csatlakozni. A szombati vidám zenés felvonulást a Szeredi család vezeti, míg a vasárnapi díszes Márton-napi felvonulás élén a Lajta Néptáncegyesület céhes legényei állnak.

 

Idén a felnőttek sem maradnak játék nélkül. Bárki tesztelheti szőlészeti-borászati tudását a bortotóban, melynek feladatait a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. állította össze, de ki lehet majd próbálni a lopózást is. A Borkalandozások címet viselő workshop jellegű programban Zilai Zoltán nemzetközi borbírával lehet beszélgetni az újborról, annak készítéséről és egyéb érdekességekről.

Szombaton színpadra lép a Buda Folk Band, vasárnap pedig a népszerű Vujicsics Együttes és az Opanke Szerb Hagyományőrző Együttes ad közös koncertet a múzeumi nagyréten. A fesztiválsátorban látható lesz Lúdas Matyi, a Gyászliba Galibája, a jó hangulatért pedig Bödőcs Tibor humorista gondoskodik majd. Az előadások közti szünetekben a Fosztóképző vidám színpadi vetélkedőben vehetnek részt a látogatók, melynek középpontjában a kukorica és a jókedv áll. Minden alkalommal két 4 fős családi vagy baráti csapat mérheti össze ügyességét. Itt dől el, hogy kik tudnak gyorsabban kukoricát fosztani, morzsolni és darálni, majd a végén egy tál puliszkát megenni.

 

A Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvény társrendezője a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft., a gasztronómiai programok támogatója a Magyar Lúdszövetség.

 

Részletes program

 

Gasztronómiai és borszakmai programok a fesztiválsátorban

 

November 7-8. (szombat-vasárnap)

10:00-18:00           Hagyományos libaétkek kóstolója a Fogadóban és Bede Róbert konyhafőnök pultjánál

10:00-18:00           Újborok bemutatója és kóstolója a fesztiválsátor kiállítóinál

10:00-14:30           „Márton az újbor bírája” �" beszélgetések az újborról Zilai Zoltán nemzetközi borbírálóval, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető

10:00-14:30           Bor TOT�" és lopózás eredményhirdetés és díjátadó mindkét nap 15:00-kor

10:00-14:30           Liba TOT�" eredményhirdetés és díjátadó mindkét nap 15:00-kor

 

November 7. (szombat)

19:00 A Jászárokszállási Fogadó ünnepi vacsorája (Előzetes jelentkezés szükséges!)

 

Színpadi programok a fesztiválsátorban

(Műsorvezető: Zugmann Zoltán)

 

November 7. (szombat)

10:30-11:00         Márton Napi Libato(u)r  Receptverseny Gála megnyitója Bede Róberttel

11:00-12:00         Gulyás Terka, avagy aki a müzlit nem szereti, rossz ember nem lehet �" a Mikropódium Családi Bábszínház bábelőadása gyermekeknek

12:30-13:30         Lúdas Matyi, a Hahota Gyermekszínház színielőadása

14:00-14:45         Ének a pincéhez, a Musica Historica régizene együttes bordalokat, asztali muzsikát és táncokat ad elő a XV�"XIX. századi Magyarországról

15:00-16:00         Lúdétkek Receptverseny Gála, a Bor TOT�" és a Liba TOT�" eredményhirdetése

16:00-16:30         Buda Folk Band világzenei koncertje

16:30-17:30       Buda Folk Band moldvai táncháza

A szünetekben Fosztóképző vetélkedő.

 

November 8. (vasárnap)

10:00-11:00         Angyalbárányok, Écsi Gyöngyi bábelőadása gyermekeknek

11:30-12:30       Lúdas Matyi és Gáspár története három verésben, előadja a Gabalyda Bábszínház

12:45-13:30           Bordalokat játszik a Borvirág Zenekar

14:00-15:00         Gyászliba Galibája, a Meseláda Bábcsoport bábelőadása gyermekeknek

15:00-15:30           Bor TOT�" és Liba TOT�" eredményhirdetés Zilai Zoltánnal

15:30-16:00       A fesztiválszínpadon Bödőcs Tibor humorista

16:00-16:30         A Vujicsics Együttes kedvcsináló koncertje

16:30-17:30         A Vujicsics Együttes táncháza, közreműködnek az Opanke Pomázi Szerb Hagyományőrző Egyesület táncosai

 

TÁJEGYSÉGI PROGRAMOK

(Alföld és Kisalföld tájegység)

 

  9:00-18:00            Arany gesztenye libacombért!

Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
0%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu