szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Szabadtéri Néprajzi Múzeum



A Szabadtéri Néprajzi Múzeum idén 2009. április 8-tól várja a látogatókat a Skanzen Örökség Program keretében már elkészült új bejárati épülettel és a Skanzenvasúttal kiegészülve.


Szabadtéri Néprajzi Múzeum
FESZTIVÁLOK 2009

Húsvét 2009. április 12-13.

A Húsvétot három tájegységben (Felső-Tiszavidék, Kisalföld és Bakony, Balaton-felvidék) ünnepeljük. Hagyományőrző együttesek a húsvéti ünnepkör szokásait elevenítik fel. Az ünnep alkalmából templomainkban ünnepi szentmisén és istentiszteleten vehetnek részt a hívek. A húsvéti tojás díszítésének gazdag hagyományait (batikolás, karcolás, patkolás, berzselés) az ország különböző vidékeiről érkező népművészek mutatják be, e technikák többségét vendégeink maguk is elsajátíthatják. A Húsvéti-kertben a gyermekek húsvéti tojásjátékokat játszhatnak (tojáskapkodás, tojásgurítás, tojásütés). A játszóházban a húsvéti ünnep hagyományos és újabb keletű, de közismert szimbólumait (bárányt és nyulat) lehet természetes alapanyagokból készíteni. A játékudvarban már-már feledésbe merülő népi ügyességi és sportjátékokat lehet kipróbálni.  A kétnapos rendezvényre érkező családokat bábjátékkal, népzenei bemutatókkal és táncházzal várjuk. Bemutatjuk a honlapunkon meghirdetett locsolóversíró verseny győzteseit. A Fogadó kínálatában a húsvét hagyományos ételei szerepelnek (bárány, sonka, torma, tojás, kalács).

Alkotónap 2009. május 1.
Le is út, fel is út! - útirajzok illusztrációi, képzőművészeti pályázat díjkiosztó ünnepsége, valamint a beérkezett művekből rendezett kiállítás megnyitója. E napon úton, útfélen találkozhatunk híres „utazókkal”, az útelágazásoknál, útkereszteződéseknél útjelek igazítanak el bennünket. Ha útvesztőhöz érkeznénk, útravalóval tarisznyánkban a jó útra léphetünk. Aki a tanulás útján halad, itt tudást kap útravalóul.
Pünkösdi Játékok 2009. május 31. és június 1.

A Pünkösdi Játékokra az utcaszínházi műfaj legelismertebb és legkedveltebb képviselőit, a hazai és nemzetközi fesztiválokon is rendszeresen fellépő önálló művészeket és együtteseket várjuk. A csűrökben, udvarokon színes programot láthatnak a vidéki élet zsánerképeit megjelenítő népszínművek, a rögtönző színjátszásra épülő vásári komédia és a nagy múltú magyar bábjáték hagyományaiból. A látogatók bevonásával elevenítjük fel a Pünkösdhöz kapcsolódó népszokásokat (pünkösdölő, pünkösdi királyválasztás). Az utcaszínházi fesztivál hátterét Magyarország legnagyobb, 100-120 kézműves résztvevőt felvonultató kirakodó vására adja, amelyen valamennyi megye népművészeti egyesületei képviseltetik magukat. Kaphatók itt pl. szőttesek, cserépedények, fából készült játékok és konyhai eszközök, gúzsok, réz-, gyöngy-, bőr-, fa- és csontékszerek, rönkbútorok, népi hangszerek. A helyben sütött kürtőskalács, mézes lepény vagy kenyérlángos mellett a vendéglátók sátraiban sült kolbász, pecsenyék és egyéb vásári ételek készülnek.

Szüreti Sokadalom 2009. szeptember 5-6.

A magyar szőlő-és borkultúrához kapcsolódó hagyományok bemutatására törekszik a kétnapos ünnepi sokadalom. Magyar borvidékek borainak kiállítást és vásárt rendezünk. Vendégváró helyeken a boriváshoz illő jobbnál-jobb tájjellegű falatokat kínálunk. Bemutatjuk a szőlő feldolgozásának és a mustnyerésnek hagyományos eszközeit és módjait (taposás, csömöszölés, préselés). Kézművesek - kéregedény készítők, kádárok, gyékényfonók, fafaragók, vesszőfonók, késesek, fazekasok, kovácsok, kulacsosok, papírmerítők, szaru-és csontfaragók - hozzák el termékeiket, mutatják be mesterségüket. A múzeum szőlőskertjeiben, gyümölcsöseiben szabadtéri madárijesztő kiállítást rendezünk. Táncegyüttesek és zenekarok színes műsora mellett kiemelkedő helyet kapnak a szüret tréfás hagyományai, a bábjáték és a vásári komédia.
Szent Márton Újborünnep és Libator 2009. november 7-8.

Magyarországon a Szent Márton napi hagyományok több évszázados múltra tekintenek vissza. Az újborokból kiállítást és vásárt rendezünk a Fogadó fedett és fűtött udvarán, itt lehet megkóstolni a libaétkeket és a Márton-napi csemegéket is. A fesztiválszínpadon jó nevű zenekarok bordalokat játszanak, de Lúdas Matyi története is felelevenedik majd. A hagyományőrző programok helyszíne a Kisalföld tájegység. A mosonmagyaróvári Lajta Néptánc Egyesület gyermek és felnőtt tagjai élettel töltik meg a tájegység házait, amint felidézik, hogyan ülik Márton-napján a búcsút Halászi községben, a Szigetközben. A szentendrei Hagyományőrző Óvónők Tollfosztójában látogatóink átélhetik az őszi társas munkák vidámságát, a szántóföldi munkák lezárulását követő felszabadult hangulatot.


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
proix
2009-03-02 17:21
Nekem is nagyon tetszett.
zaz159
2009-03-02 17:02
Én tavaly voltam a családdal és mindenkinek csak ajánlani tudom. KIRÁLY!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
100%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu