szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

S.O.S. Save our sources! – Mentsétek meg forrásainkat!Szentendre, 2009. április 24.- Mától látogatható az a kiállítás, amit tegnap délután 17 órakor Novák Péter kultúrmunkás nyitott meg a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Az S.O.S. Save our sources! �" Mentsétek meg forrásainkat! nemzetközi kiállítás  nem csak bemutat, hanem a kiállítótér kereteit átlépve a vidéki hagyományos eljárások új, a mai igényeknek megfelelő alkalmazására kínál lehetőségeket. A nemzetközi összefogás eredményeképpen létrejött kiállítás a Skanzen Galériában 2009. június 21-ig tekinthető meg.

Dr. Cseri Miklós, a múzeum főigazgatójának beszéde után a budapesti Francia Intézet igazgatója, François Laquieze hangsúlyozta e rendhagyó nemzetközi összefogás jelentőségét, míg Lars-Erik Tindre a budapesti Svéd Nagykövetség első titkára részletezte a megújuló energiák használatának fontosságát, elődeink tapasztalatának tanulhatóságát. A Cult-Rural projekt az Európai Bizottság Kultúra 2000 keretprogramjának keretében valósul meg 2006-2009 között 7 ország (Görögország, Svédország, Olaszország, Bulgária, Lengyelország, Franciaország és Magyarország) közreműködésében. A program a fenntartható fejlődés, a vidékfejlesztés és a vidéki kulturális örökség problémakörének összekapcsolására jött létre. A projekt keretében három nagy témakörben, három munkacsoportban kutattak európai tudományos intézetek, múzeumok. A vizsgálati eredményeket kiállításokban mutatják be, melyek Európa szerte kilenc helyszínre jutnak el.

Svédország-Franciaország-Magyarország - S.O.S.

Magyarország svéd és francia partnerekkel az Inspiráció, innováció és technológia - a vidék látószögében témáját dolgozta fel. A Cult-Rural projekt ezen kiállítása, S.O.S. Save our sources, Mentsétek meg forrásainkat! címmel 2009. január 7-én nyílt meg Franciaországban a Sabres-i Écomusée Marquez-ben. A kiállításban a svéd Sveriges Hembygdsförbunddal és a Ljusdalsbygdens Museummal, valamint a francia Musée des Civilisations de l’ Europe et de la Méditerraneée-val közösen vett részt a Skanzen. A kiállítás Svédországban július 12-én nyílik meg.

A kiállítás

Az S.O.S. az európai vidéki örökség mai hasznosításának kérdésével foglalkozik: miként használhatók fel a különböző technikák innovatívan a fenntartható fejlődés szolgálatában. Így megjelenik a magyar mangalica és az ártéri gazdálkodás; a svéd aludttej és a lápi hízóka; a francia sógyűjtés és fahamuval történő mosás.
A nemzetközi montázs célja, hogy gyermek és felnőtt közösségeket a vidéki örökség nézőpontján keresztül érzékenyebbé tegye különböző problémák iránt. A vidék öröksége ugyanis, amely speciális tudásban, bizonyos gyakorlati megoldásokban és főként a hagyományokban ölt testet, különösen fontos lehet a mai életmódunk alakításához: forrás, amelyből ihletet meríthetünk. A kiállítás szorosan kapcsolódik a hagyományok éltetéséhez, örökség-, környezet- és közösségvédelemhez. Egyszerű üzeneteket megfogalmazva megpróbálja a kiállítás szemlélőjét rávilágítani és kizökkenteni, vagy legalábbis elgondolkodtatni napi rutinjának átértékelésére. Felvetődik az a kérdés, hogy mindig futni kell-e a fejlődések, a legújabb fejlesztések után? Mennyire játszik közre döntéseinkben a birtoklási vágy és a szükségesség ellentmondása? Lehet-e tanulni azoktól, akik tisztában voltak a következményekkel?
A kiállítás bevezető része a technológiai fejlődés nagy állomásai mellett a korábbi évszázadok környezetkárosító gyakorlatait is bemutatja.

A kiállítás mellett az S.O.S. akció

A kiállítás magyarországi bemutatója egy a környezettudatos szemléletre felhívó kampánnyal egészült ki, melynek kiemelt célcsoportjának a 10 és 16 év közötti korosztály. A fenntartható fejlődéshez kapcsolódó elméletek és gyakorlatok egy élhető jövő megalapozására törekszenek. Ezért a kiállításban megfogalmazott értékeket, tanulságokat elsősorban a felnövekvő generációkban igyekeznek tudatosítani az alkotók. Ezáltal próbálja a Skanzen minél szélesebb körben eljuttatni üzenetét; a tradicionális technikák újra alkalmazva, a mai viszonyokhoz alakítva vagy megújítva most is aktuálisak és számos környezeti, gazdasági vagy társadalmi problémára megoldást jelenthetnek.

További információ:

Dr. Sári Zsolt
tudományos titkár
Szabadtéri Néprajzi Múzeum
sarizs@sznm.hu
Tel: 26/502-557
Mobil: 30/7488-544S.O.S.- Save Our Sources!/Mentsétek meg forrásainkat!
nemzetközi kiállítás
S.O.S. �" Save Our Sources!
international exhibition

Látogatható: 2009. április 24. �" június 21. között keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között
Helyszín: Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szentendre, Sztaravodai út, Skanzen Galéria


A kiállítás fővédnöke
S�"LYOM László köztársasági elnök


CultRural projekt magyarországi résztvevői:
dr. SÁRI Zsolt projektvezető, tudományos titkár (Szabadtéri Néprajzi Múzeum)
SZAB�" Zsuzsanna üzemeltetési és ismeretátadási igazgató (Szabadtéri Néprajzi Múzeum)
Szörényiné kukorelli Irén tudományos munkatárs (MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-Magyarországi Tudományos Intézet, Győr)

A kiállítás létrehozásában részt vevő külföldi partnerek:
Lena Bergils, Svéd Helyi Örökségek Szövetsége, Svédország
Anna Westmann, Svéd Helyi Örökségek Szövetsége, Svédország, Svédország
Edouard de Laubire, MuCEM Párizs-Marseille
Colette Foissey, MuCEM Párizs-Marseille
Michel Colardelle, MuCEM Párizs-Marseille

A CultRural projekt többi résztvevője:
Luisa Karapidaki, Görögország
Leonora Boneva-Trayanova, Bulgária

Magyarországi támogató:
Nemzeti Kulturális Alap

Design koncepció:
Rajcsányi Balázs, Szakács Nikolett, Szakács Márton

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Szólj hozzá Te először!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
0%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu