szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Rendhagyó tanórák Európa legnagyobb szabadtéri szoborparkjában



Április közepétől már két fővárosi temetőben folytatódik a rendhagyó tanórák évek óta tartó sikeres sorozata. Idén tavasszal a Fiumei úti Sírkert mellett már a Farkasréti Temetőben nyugvó hírességek sírhelyeit is felkereshetik iskolai csoportok, hogy történelmi, irodalmi, művészeti vagy tudományos ismereteiket gazdagítsák, elmélyítsék.


Rendhagyó tanórák Európa legnagyobb szabadtéri szoborparkjában
A Fiumei úti Sírkertbe, közismert nevén a Kerepesi úti temetőbe az utóbbi években több száz iskolai osztály látogatott el, mert a pedagógusok felismerték, hogy történelmünk, irodalmi és művészeti életünk ott nyugvó nagyságainak síremlékei meghatározó élményt adhatnak az általános- és középiskolás korosztálynak. A szervezett programok keretében szakértő idegenvezető mutatja be a magyar történelem és kultúra kiemelkedő személyiségeinek életútját, miközben a diákok bepillantást kapnak az utóbbi közel kétszáz év legfontosabb korszakaiba. A szabadtéri séta elvezeti a fiatalokat Vörösmarty, Jókai Mór, Erkel Ferenc és a Nyugat folyóirat legkiemelkedőbb íróinak, költőinek nyughelyéhez csakúgy, mint a magyar színháztörténet olyan meghatározó személyiségeinek sírjához, mint Blaha Lujza vagy Jászai Mari.

A látogatások alkalmat teremtenek arra is, hogy az osztályok, diákcsoportok megemlékezzenek az ugyancsak a Sírkertben nyugvó Radnóti Miklós születésének 100. évfordulójáról, vagy arról, hogy idén 160 éve választották kormányzóvá Kossuth Lajost, majd ugyanabban az évben végezték ki a 13 aradi vértanút és Magyarország első alkotmányos miniszterelnökét, hiszen Kossuth és Batthyány Lajos mauzóleumát is felkereshetik a látogatók. Idén 165 éve született Munkácsy Mihály, 130 éve Móricz Zsigmond és Szabó Dezső, 105 évvel ezelőtt halt meg Jókai, 90 évvel ezelőtt pedig Ady Endre, Csontváry Kosztka Tivadar és Eötvös Lóránd. Hosszan lehetne sorolni a történelmi és művészeti személyiségeket, akiknek munkásságával úgy érdemes az iskolai tananyagnál részletesebben is megismertetni a diákokat, hogy közben ellátogatnak a nyughelyükhöz a Fiumei úti Sírkertben.

A Sírkert egyben Európa legnagyobb szabadtéri szoborparkja és Budapest egyik legszebb arborétuma is, így természetismereti órák keretében is felkereshetik az osztályok.

Ebben az esztendőben a fővárosi köztemetőket gondozó Budapesti Temetkezési Intézet először teremt lehetőséget arra, hogy a Farkasréti Temetőt is felkereshessék szervezett séták keretében iskolai csoportok. Buda legnagyobb sírkertjében nyugszanak az elmúlt évtizedek kiemelkedő művészei, akadémikusai és sportolói. A látogatók olyan színésznagyságok síremlékeit látogathatják meg, mint Tolnay Klári, Kabos Gyula, Karády Katalin, Jávor Pál, Gobbi Hilda, vagy Honthy Hanna, olyan írók, festők előtt róhatják le kegyeletüket, mint Illyés Gyula, Weöres Sándor, Janikovszky Éva vagy Kondor Béla, és a magyar sport olyan kiválóságaira emlékezhetnek, mint Papp László, Bozsik József vagy Kolonics György.

A tanórákon az idegenvezetést a BTI Zrt ingyenesen biztosítja, mindössze be kell jelentkezni előzetesen a (06-1)-323-5202 számon, vagy e-mailen: temetoiseta@btirt.hu.

A lehetőségről a Nemzeti Sírkertet gondozó BTI Zrt az ország valamennyi általános és középiskoláját levélben értesítette.


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Szólj hozzá Te először!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
100%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu