szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Pünkösdi Játékok május 31-én és június 1-én



Nemzeti Vágta ide vagy oda, idén is megrendezik a szentendrei Skanzenben a Pünkösdi Játékokat, amire az utcaszínházi műfaj legelismertebb és legkedveltebb képviselőit, a hazai és nemzetközi fesztiválokon rendszeresen fellépő önálló művészeket és együtteseket hívta meg a múzeum.

A csűrökben, udvarokon színes programot láthatnak a látogatók a vidéki élet zsánerképeit megjelenítő népszínművek, a rögtönző színjátszásra épülő vásári komédia és a nagy múltú magyar bábjáték hagyományaiból. Ismét felelevenedik a látogatók bevonásával a Pünkösdhöz kapcsolódó népszokás: a pünkösdölő és pünkösdi királyválasztás.
Az utcaszínházi fesztivál hátterét Magyarország második legnagyobb, mintegy 100 kézműves résztvevőt felvonultató kirakodó vására adja, amelyen valamennyi megye népművészeti egyesületei képviseltetik magukat. Kaphatók lesznek itt szőttesek, ruhák, cserépedények, fából készült játékok és konyhai eszközök, kosarak, koszorúk, gúzsok, bőrből készült szíjak, táskák, lábbelik, kupák, merített papír, gyapjútermékek, réz-, gyöngy-, bőr-, fa- és csontékszerek, népi hangszerek, aszalt szilvalekvár, birsalmasajt, mézeskalács, perecek.

Ízelítő a programokból

ÖKO- és képzőművészeti játszóház
táncház
Pünkösdi király választás
vásári fényképészet
Előadások: Mesébe szőtt tánc, táncba szőtt mese; Mese a tubatigrisről és a trombitaparipákról; Pázmán lovag; Rumcájsz és Manka; Elveszett kincsek �" Paprika Jancsi kalandjai.

A 2009-es Pünkösdi Játékok kiemelt eseménye a 9. Nemzetközi Kovácstalálkozó
A kétkezi munka dicsérete

A találkozó mintegy 40 résztvevője a Céh saját, mozgatható kovácsműhelyeiken kívül a szilsárkányi kovácsműhelyt is igénybe veszik. A találkozó programja: mestermunkák kiállítása, szakmai előadások és munkabemutató négy műhelyszínben.
A Magyar Kovácsmíves Céh 1991-ben alakult, tagjai (34 fő) díszműkovács mesterek, iparművészek és népi iparművészek. Alakulásuk óta nyilvános kovácstalálkozókat szerveznek, amelyeket 1996-tól kiállítással és munkabemutatóval kötnek össze. 2000 óta a kovácstalálkozók nemzetközivé váltak, a hazai tagok mellett több európai ország kovácsai érkeznek a különböző versenytémában meghirdetett szakmai megmérettetésre és kiállításra. 2009-ben a Nemzetközi Kovácstalálkozónak a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ad otthont. 


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Szólj hozzá Te először!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
100%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu