szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Plakátok a francia és a magyar mezőgazdaságról címmel 2009. július 8-án kiállítás nyílik a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.



A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a Chartres-i Le Compa Múzeum (Franciaország) között több éve tartó szakmai együttműködésnek a magyar múzeumlátogatók számára is látható eredménye a Vajdahunyadvárban 2009. július 8-tól augusztus 9-ig megtekinthető kiállítás



Plakátok a francia és a magyar mezőgazdaságról címmel 2009. július 8-án kiállítás nyílik a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Az érdeklődők a francia múzeum közel 50 mezőgazdasági témájú plakátját tekinthetik meg a 19. század végétől az 1960-as évekig terjedő időszakból. A többségükben kereskedelmi plakátok többféle szempontból is figyelemre méltóak: egyrészt a reklámnak, a reklámozás módszereinek, technikájának átalakulásáról mesélnek. Másrészt, mint gazdaság- és társadalomtörténeti források a francia mezőgazdaság és a francia vidék 20. századi modernizációjáról szólnak.

 

 

A francia plakátok mellé megpróbáltuk odailleszteni ugyanennek az időszaknak a magyar plakátjait, pontosabban a Magyar Mezőgazdasági Múzeum gyűjtemények tipikusabb darabjait, mintegy 30 plakátot. Célunk az volt, hogy a látogatók összevethessék a két eltérő ütemben és módon fejlődő ország agrárpropagandájának termékeit, és felfedezhessék a hírverés hasonlóságait és különbözőségeit. Nem meglepő, hogy az 1950-1960-as években volt a legnagyobb az eltérés a francia és a magyar reklámozási kultúra között. Abban az időszakban, amikor a két ország gazdasági fejlődése is a leginkább különbözött egymástól. Amíg Franciaországban a kereskedelmi reklám végig fontos összetevője volt a propagandának, addig a valódi piaci versenyt nélkülöző „szocialista" gazdaság nem igényelte a hírverésnek ezt a fajtáját. Fölerősödött viszont Magyarországon a propagandának korábban is létező oktató-nevelő-ismeretterjesztő funkciója, ami az 1950-es években kiegészült az aktuális gazdaság- és társadalompolitika népszerűsítésével.

 

 

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

 

 

A kiállítás megtekinthető: 2009. július 8.-augusztus 9.

 

 

Nyitva tartás: kedd-vasárnap: 10-17 óráig, hétfő szünnap

 

 

Belépőjegy árak: felnőtt 600 Ft, gyermek és nyugdíjas 300 Ft

 

 

Információ: www.mezogazdasagimuzeum.hu


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Szólj hozzá Te először!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
0%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu