szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Múzeumok éjszakája 2009 A Kegyeleti Múzeum programja 2009. június 20., 18.00–24.00



A Kegyeleti Múzeumról

 

Magyarország egyetlen kegyeleti múzeumát a Budapesti Temetkezési Intézet ZRt. 1991-ben hozta létre. Az intézet eredeti célja az volt, hogy a még fellelhető régi kegyeleti eszközöket, kellékeket, tárgyi emlékeket folyamatosan gyűjtsék, bemutassák, és az utókor számára megőrizzék. A relikviákat Budapesten és környékén kezdték el gyűjteni, majd a Hargittai Emil történész által vezetett múzeum gyűjtőterülete kiterjedt egész Magyarországra és a Kárpát-medencére.



Múzeumok éjszakája 2009  A Kegyeleti Múzeum programja 2009. június 20., 18.00–24.00

A folymatosan bővülő anyag jelenleg egy kétszintes, galériás térben tekinthető meg. A gyűjtemény bemutatja a vidék és a város kegyeleti relikviáit, amelyek az egyetemes kultúra egy nagyon fontos " bár kevéssé ismert " szeletét reprezentálják.

 

A Kegyeleti Múzeum nyitva tartása

Hétfőtől csütörtökig

10 órától 15 óráig

Pénteken

10 órától 13 óráig

 

A Kegyeleti Múzeum elérhetősége

Cím: 1086 Budapest, Fiumei út 16.
Telefon: (36) 1 323-5132, (36) 1 323-5239
Fax: (36) 1 323-5242
E-mail: muzeum@btirt.hu


 

A Múzeumok éjszakája idei programja:

 

A Kegyeleti Múzeum tavaly csatlakozott először a Múzeumok éjszakája programjaihoz, idén pedig először jelentkezik erre az alkalomra összeállított önálló műsorral.

 

A Kegyeleti Múzeum 18.00 és 24.00 óra között látogatható.

 

Programok a szabadtéri színpadon:

 

18.00

Csend körút - Farkasréti temető

 

Filmösszeállítás vetítése a Farkasréti temetőben nyugvó nemzeti nagyságok, elsősorban színészóriások emlékét idézve. A film segítségével ellátogathatunk Karády Katalin, Jávor Pál, Latabár Kálmán, Páger Antal síremlékéhez csakúgy, mint Honthy Hanna, Rátonyi Róbert, vagy éppen Tolnay Klári sírjához. Emléküket legnépszerűbb filmjeik részleteivel idézzük fel, miközben a Farkasréti temetőben sétálva eljutunk elhunyt olimpikonjaink, a XX. század második felének legnagyszerűbb írói, költői vagy tudósai emlékhelyéhez is.

 

18.45

Zenés irodalmi est a Holdvilág Kamaraszínház művészeinek előadásában

 

A fiatal színészek irodalmi összeállítása a múlt század első felének kávéházi hangulatát idézve villant fel részleteket legjelesebb költőink műveiből. Az előadáson Faludy György, Kosztolányi Dezső és Pilinszky János alkotásai elevenednek meg.

 

Az irodalmi est szereplői:

 

Farkas Erik, Jeges Krisztián, Koltai Judit, Kókai Andrea, Kókai János.

A zongoránál: Varga Zoltán.

 

19.20

Csend körút �" Fiumei úti Sírkert

 

A filmösszeállítás második részében a Fiumei úti Sírkertben tehetnek kultúrtörténeti sétát a nézők. A körút során a résztvevők eljuthatnak Vörösmarty és Arany János, a Nyugat legtöbb alkotója, vagy éppen Radnóti Miklós és József Attila sírjához. Verseiket legnagyobb - már eltávozott színművészeink: Bessenyei Ferenc, Gábor Miklós vagy Mensáros László előadásában idézzük fel. Mikszáth vagy Tolnay Lajos regényeit pedig népszerű feldolgozásaik részleteivel elevenítjük fel A Fekete várostól a Halálos tavaszig.

 

20.00

Az est további részében a Holdvilág Kamaraszínház művészei még kétszer előadják a zenés irodalmi összeállítást, közben pedig többször levetítjük a két kultúrtörténeti sétára invitáló filmösszeállítást.


 

A Holdvilág Kamaraszínházról

 

1986-ban néhány fiatal művész elhatározta, hogy kiválik a hagyományos színházi struktúrából, és létrehozta a Hold Színháza Alapítványt. Az első években járták az országot, állandó helyre 1995-ben költöztek. Ettől kezdve a XVI. kerületi Világ Filmszínház épülete ad otthont a társulatnak.

 

A társulat sok gyerekdarabot játszik, mégsem tekinthető csak gyermekszínháznak. Céljuk egy olyan hely létrehozása, ahol a színjátszás és annak oktatása mellett más kulturális lehetőségekkel is találkozik a látogató. Rendszeresen vannak itt képzőművészeti kiállítások, zenei események, irodalmi estek.

A színház nagy népszerűségnek örvend a gyerekek körében. Egy zuglói felmérés szerint a XIV. kerületi gyerekek legszívesebben a Holdvilág Kamaraszínházat látogatják a budapesti színházak közül! Rangos a „mezőny”: másodikként a Vígszínházat jelölték meg…

A színház vezetője Koltay Judit.

Cím: 1161 Budapest, Ságvári utca 3.
A Holdvilág Kamaraszínház elérhetősége:
Telefon: 405-8759
Web: www.holdvilag.hu
E-mail: szinhaz@holdvilag.hu


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Szólj hozzá Te először!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
0%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu