szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Fúziós Világzenei koncertsorozat a Könyvtár Pinceklubban



Tajtékos Kedd címmel világzenei koncertsorozat lesz a Könyvtár Pinceklubban két hónapon át, köztük olyan ismert zenekarokkal, mint az Úzgin Űver, a Nomada, és az I can Etno.

Az ELTE astoriai campusának szomszédságában lévő Könyvtár Pinceklubban március elején mutatkoznak be a „Mátyás a Tehetséges” c. tehetségkutató verseny legjobbjai, két teljes hónapon keresztül. Március és április hónapban ezeken a "Tajtékos keddeken” az érdeklődők, izgalmas és kísérletező világzenét játszó, már ismert vagy éppen feltörekvő zenekarokkal találkozhatnak. Fellép például a méltán híres Nomada zenekar Balogh Gusztávval, aki a verseny egyik zsűrije is volt.
Tavaly ősszel ezen világzenei tehetségkutató versennyel nyitotta meg kapuit a megújult Mátyás téren a Kesztyűgyár Közösségi Ház. Az itt megismert zenekarok kapnak remek lehetőséget most a Pinceklubban, a szélesebb közönségnek való bemutatkozásra.
A sorozat kezdő programja egy valódi világzenei csemege, a sokak számára már jól ismert Úzgin Űver zenekar koncertje lesz.


Fúziós Világzenei koncertsorozat a Könyvtár Pinceklubban
Részletes program:

2009. március 3. Úzgin Űver

Nevüket egy mongol helységről vették mely ősi, kultikus vallási és temetkezési terület volt.
Az 1991-ben alakult zenekar az elmúlt évek során felbukkant minden jelentős hazai és külföldi koncerthelyszínen és fesztiválon. Több tánc-, báb- és színházi előadáshoz, mozi és animációs filmhez írtak és játszottak zenét rendkívül gazdag zenei élményeket nyújtva.

A különböző népzenéket (balkáni, török, örmény, mongol, magyar) bázisként használva bátran vegyítenek régi és modern hangszereket, hangzásokat és technikákat, stílusokat (jazz, rock, breakbeat, stb.) melyből egy egészen egyedi zenei világot kevernek. Zenéjük instrumentális, melyben az emberi hangok is hangszerként funkcionálnak.

 
A következő koncertet a fiatal, Tamásiban alakult formáció adja.

2009. március 9. Folktronika

2007-es megalakulásuk óta számos fellépésen, önálló koncerten bizonyították tehetségüket, és lehetőséget kaptak hazánk képviseletére a Zene Ünnepén Párizsban.

Zenéjük a magyar népdal, főként szűkebb tájegységük (Somogy, Tolna) népzenéjének megőrzésére törekszik úgy, hogy azt a mai könnyűzenei hangzásnak megfelelően, elektronikus zenei hangszerekre átdolgozva értelmezik újra és teszik frissen megélhetővé.


Március 17-én a helyszín házigazdája, a zenei program koordinátoraként működő Club Era gondoskodik a pazar hangulatról.
   
2009. március 17. Club Era

A 2002-ben az esztergomi bazilikánál utcazenészekből alakult  zenekar számos szakmai elismerés, hazai koncertek százai mellett meghívást kapott már Szlovákia, Franciaország és Németország színpadaira is. Első nagylemezük Kicsi nékem ez a ház… címmel tavaly jelent meg.

A lendületes fiatalok a hegedű vezérletével, akusztikus hangszereléssel tarolják le a hallgatóságot. Különböző népek bújnak a hangokba Rajistántól a kelta földeken át, megjárva Moldvát, juthatunk Ausztráliáig, de alapvetően a magyar csűrt- és világot döngölő zenei habitussal. Instrumentális a játékuk, melyben hegedű szaxofon párbeszéde, időnként párbajba csap, néha viszont letisztul, és kiemel minket is a fényre. Az Club Era erős, ütemes kísérettel és az ősi dallamok valamint a rögtönzött szólók keverékével olyan élményt nyújt, mintha most szólalna meg egy olyan zene, ami mindig is ott volt bennünk.


Március utolsó hetében a misztikus keleti hangulatot teremtő Myzrab koncertje invitál minket a Pince Klubba.
   
2009. március 24. Myzrab

A Myzrab zenekart 2006-ban azzal a küldetéstudattal kelt életre, hogy a hagyományokon alapuló török-arab zenét tegye ismertté minél szélesebb körben.

Az eredeti nyelven és tradicionális hangszereken megszólaló dalok mai, modern elektronikus zenei irányzatokba (dub, trance, drum and bass) ágyazottan szólalnak meg.
Zenéjük érdekessége a két különböző zenei világ összefonódásában rejlik. Az autentikus és a modern íz egyvelege különleges hangulatot teremt, amelyet a zenekar az „elektroszufi” elnevezéssel illet.


2009. március 31. I can Etno

2007. szeptemberében alakult a zenekar a hazai folk, jazz és alternatív zenei élet számos kiválóságának részvételével. A zenei irányvonal a balkáni, valamint a klezmer zene elemeit ötvözik, melybe a rock és a jazz elemei keverednek.
Repertoárjuk eredeti népdalokat és azok átiratait tartalmazza, melyek hallgatása közben belső utazást tehetünk felfedezi vágyott világok, és megízlelésre áhított érzelmek felé.


A tavaszi langyosságban szertartásszerű, mély, kihagyhatatlan élményben lesz részünk a Tajtékos kedd hatodik koncertjén.

2009. április 7. Szűkített quartett

A Szűkített kvartett három tagból áll. A Club Era hegedűse, és dobosa egy csellistával egészül ki. Elmélyülten szenvedélyes muzsikájuk magyar népzenei gyökerekből táplálkozik, fő motívuma az adott pillanatban, gondolatokból, érzésekből megszülető szabad improvizáció.

A különleges atmoszférájú zene ezen az estén felkészít a tavasz és a nyár intenzív pillanataira, egy utolsó lélegzetvétel a nagy utazás előtt, a vihar előtti csend… A jelen, melyben észrevétlenül kifinomultabbak lesznek az érzékek, hevesebb a szívdobogás, érzékibb a szemvillanás.


2009. április 14. Travarica

A 2007-ben alakult 9 fős zenekar karakterét cigány és klezmer motívumok adják, melyet görög és ivrit zenékkel gazdagítanak. A zenei feldolgozásokon túl, egyre több saját, izgalmas zenével állnak közönségük elé, mert a céljuk a mulattatás.
Az együttest szeretettel fogadták a 2008-as Dévaványai Dobfesztiválon és a Világzene Világtánc Fesztiválon is.


A következő koncertet a sokirányú zenei képzettségű Nomada adja, akiknek energikus zenéje egy távoli, ősi világot idéz.

2009. április 21. Nomada


Az öttagú Nomada zenekart 2003-ban alapította a roma származású énekes-gitáros Balogh Gusztáv.

A zenekar a magyarországi cigányzenei hagyományból merít, egy teljesen egyedi hangzású zenét létrehozva a különféle stílusok elegyítésével. A cigány ének- és ritmusvilágot a kanna, a szájbőgő és a ritmusgitár erősíti, a dob és a basszusgitár groove-jai új színt adnak, azonban a szólisztikus hangszerek, a tangóharmonika és a hegedű által teljesedik ki az a speciális hangzás, melybe a cigány folklór mellett számtalan egyéb népzenei stílus (latin, spanyol, arab, szerb) is beleolvadt. A dalok lovári nyelven szólalnak meg, és főként a cigány életet mutatják be, természetes őszinteséggel beszélve a szomorúságról és vidámságról, a fájdalomról és az életszeretetről.

A koncertsorozat zárásaként egy különleges, szokatlan ritmusú, egyéni harmóniákkal dús, költészeti élményt is nyújtó zenei impresszióval gazdagodhatunk.
2009. április 28. Hetedhét


A 2005-ben alakult zenekar a tiszta népzenéből merítve, a világzene felé indulva mutat be különböző népek dallamait a magyartól a románon át a bolgárig, s mindezek mellett távolabbi tájakat is megidéz.

A válogatott, nívós népi szövegek, valamint a 20. századi költők műveinek népzenére alkalmazása, kiegészülve saját kompozícióikkal különösen erős egyéniségben ölt testet.
A régi dallamok új, aktuális felfogása és bemutatása átritmizálásokkal, elsősorban jazzes harmóniák, kiállások segítségével, improvizációval egészül ki.
Lassú balladákból, gyors, balkáni páratlan ritmusú számokból és moldvai táncdallamokból építik fel az este repertoárját.


Helyszín: Könyvtár Pinceklub ELTE �" Astoria épületének alagsora (Múzeum krt. 4.)
Belépő nélkül mindenkinek, baráti árakkal.

További részletek:
www.tajtekos.hu


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Szólj hozzá Te először!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
100%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu