szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

FOLYTADIK AZ ARCHÍV FILMKLUB



Szűk Balázs főiskolai tanár, médiakommunikátor egy sokáig elfeledett szellemiséget élesztett újjá tavaly ősszel, mikor archív filmklubot indított fiatalok számára. A klub az első félévben az egyetemes filmtörténet kezdeti, klasszikus korszakát vette górcső alá, a márciusban kezdődő második félévben pedig minden idők legjobb magyar filmjeiből válogat majd. Az archív filmklub legújabb vetítéseit is bevezető előadások és a vetített alkotásokkal kapcsolatos beszélgetések egészítik majd ki - ahogy az egy hagyományos filmklubhoz illik.


FOLYTADIK AZ ARCHÍV FILMKLUB
Sokévnyi szünet után indult újra filmklub Debrecenben, nem is akármilyen, archív filmklub, mely azt a célt tűzte maga elé, hogy eredeti kópiák vetítésével, filmtörténeti előadásokkal egybekötve ismerteti meg a fiatalokat az egyetemes és magyar filmtörténet klasszikus alkotásaival. A tavaly ősszel indult archív filmklub elsősorban a középiskolásokat, főiskolai és egyetemi hallgatókat szólította meg, de előfordult -tájékoztatott Szűk Balázs klubvezető -, hogy a vetítésekre az idősebb korosztály képviselői is beültek, hiszen tévében ritkán vagy egyáltalán nem látható alkotásokat tűztek műsorra. A klub az előzetes terveket, célkitűzéseket sikeresen valósította meg, és bár nem a profitszerzésről szólt, ezen a téren is sikerrel zárt. A filmklub az első félévben a Főnix Rendezvényszervező Kht. támogatásával, valamint a jegyekből, bérletekből származó bevételekből működött, a második félévben viszont már pályázati forrásokra, konkrétan a Magyar Mozgókép Közalapítvány kuratóriumának támogatására is számíthat, mellyel növelheti a bemutatásra szánt filmek számát.
A filmklub tavaly azzal a koncepcióval indult, hogy a mozgókép- és médiaismeret tantárgyhoz kapcsolódó filmeket mutatja be, ezt idén is folytatja. Míg az első félévben az egyetemes filmtörténet kezdeti korszakának klasszikus filmjeit mutatták be a brüsszeli 12-ből válogatva, a második félévben minden idők legjobb magyar filmjeiből adnak majd egy keresztmetszetet a régi és az új budapesti 12 alapján.
A brüsszeli mintára, 10 évvel az után, 1968-ban született meg az akkori magyar filmrendezők és filmalkotók plénumának értékítélete alapján a legjobb magyar filmek első listája, a régi budapesti 12.  A válogatásba az ’50-es, ’60-as évek magyar filmtermésének 12 legkiválóbb alkotása került, köztük nagyrészt a kor társadalmi, szociális problémáit feszegető, ideológiai filmek, mint a Talpalatnyi föld, a Budapesti tavasz, vagy a Körhinta, másrészt az irodalmi alapanyagból vagy személyes történetből forgatott filmalkotások, mint a Ház a sziklák alatt, a Sodrásban, vagy az Apa. Az új budapesti 12 32 évvel az első után 2000-ben született meg azzal a céllal, hogy a magyar filmtörténet legjobbjai közé az 1967 után forgatott alkotásokat is felvegye. A réginél szakmailag és esztétikailag kritikusabb új válogatásba bekerültek a ’70-es, ’80-as évek olyan filmalkotásai, melyek nemzetközi porondon is megállták a helyüket, így a Megáll az idő, és a rendezők közé egy női alkotó, Enyedi Ildikó is felkerült Az én XX. századom című filmjével. Természetesen a két lista metszéspontjában nem egy közös pont található, melyek közül két filmet, a Körhintát és a Szegénylegényeket, a filmklub is levetíti majd, hiszen Szűk Balázs szerint fontos, hogy a fiatalok mindkét válogatást, mindkét értékítéletet megismerjék.
A márciustól folytatódó Debreceni Ifjúsági Archív Filmklub a régi és az új budapesti 12-ből válogatva hét film vetítését tervezi. Az előző félévhez hasonlóan a következő félévben is kínál majd meglepetéseket, egyrészt azzal, hogy most is tévében ritkán vagy egyáltalán nem látható alkotásokat vetít majd le, másrészt azzal, hogy a jól ismert klasszikusok mellett a kevésbé ismert Bakaruhában című filmet is műsorára tűzi. A film rendezője, a szintén kevésbé ismert Fehér Imre elsősorban irodalmi adaptációkat készített, ezek sorába tartozik a Bakaruhában is, mely Hunyadi Sándor novellája alapján készült. A film különlegességei közé tartozik, hogy női főszerepét a hatvanas, hetvenes évek egyik legnagyobb magyar drámai színésznője, Bara Margit alakítja, aki ebben a filmben nyújtotta életének talán legszebb, legdrámaibb alakítását, férfi főszerepét pedig Darvas Iván játssza, akinek kettős, egyszerre játékos és drámai alakítása talán soha más filmjében nem volt ennyire átütő.
A filmklub március 6-án indul újra délutánonként az Apolló mozi Art termében Szűk Balázs főiskolai tanár, médiakommunikátor, filmesztéta vezetésével, s továbbra is nyitott minden, nem csak fiatal, filmkedvelő, filmrajongó előtt.

Erdei Nóra


Tervezett vetítések:

                              Március 6. Szőts István: Emberek a havason (1942)
                              Március 13. Radványi Géza: Valahol Európában (1947)
                                 Március 20. Bán Frigyes: Talpalatnyi föld (1948)
                                 Március 27. Fábri Zoltán: Körhinta (1956)
                              Április   3.   Fehér Imre: Bakaruhában (1957)
                                 Április   17. Gaál István: Sodrásban (1963)
                              Április   24. Jancsó Miklós: Szegénylegények (1965)


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Szólj hozzá Te először!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
0%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu