szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

A KISTEHÉN (LITTLE COW) AMERIKÁBAN



A Kistehén páratlan siker küszöbén áll.
A kelet-európai melankóliát és féktelen örömöt egyszerre közvetítő csapat meghívást kapott az Egyesült Államokba, egy a keleti és a nyugati partot is  érintő koncert-turnéra. Másfél hónap utazás, huszonöt fellépés, lemezfelvétel és médiakampány vár rájuk.

A turné előzménye egy sorsfordító amerikai rendezvény volt 2008. januárjában: a zenekar beválogatták New York első számú világzenei seregszemléjére, a globalFEST-re. Ezen a világviszonylatban is jelentős zenei vásáron évente összesen 12 zenekar játszhat amerikai kiadóik és koncertszervezők képviselői előtt. A kiugró siker nagyon ritka, de a „Little Cow” koncertje megnyerte a közönséget.  A globalFEST-en való részvételt a New York-i Magyar Kulturális Intézet és az NKA támogatta.



A KISTEHÉN (LITTLE COW) AMERIKÁBAN
KOLLÁR-KLEMENCZ LACI
és a KISTEHÉN MELANKÓLIKUSOK lemeze:  

„EMBER A FÁN”


KOLLÁR-KLEMENCZ LACI lírai dallamokat pengető vállalkozása, a „KISTEHÉN MELANKÓLIKUSOK”, keringő lemezzel jelentkezik.

Az „EMBER A FÁN”  merengő társa a tomboló Kistehén lemezeknek. Erre az albumra is lehet táncolni, de leginkább csak lassút és közben érdemes figyelni a dalszövegekre. Biztos sláger-meglepetés is felcsendül rajta, amit bemutatókoncertek már bizonyítottak. A keringők ritmusára írt dalok a zenekar amerikai menedzserének tetszését is elnyerték, így az album angol nyelvű verziója szeptembertől Amerikában is kapható lesz.

A lemez bemutató-klipje ősz végére készül el, a kortárs tánc kiváló képviselőinek, Szabó Réka táncos-koreográfus és társulata közreműködésével.
A klip különleges vizuális világának köszönhetően remélhetőleg bekerül majd a színvonalas kulturális médiába.

Az „Ember a fán” nem pusztán zenei album: Kollár-Klemencz Laci dalainak fűzérét a lemezen kívül színpadi előadásnak álmodta meg, így az „Ember a fán” koncertszínházat a SZKÉNÉ felvette a 2008-2009 évad repertoárjába.
A „Kistehén Melankólikusok” zenei-színpadi alkotásával a zenekarvezetőnek határozott szándéka, hogy a klasszikus zenét a sajátjával harmonikusan ötvözve, önmaga számára is új közönséget szólítson meg, úgy itthon, mint külföldön.


A LITTLE COW AMERIKÁBAN

A Kistehén páratlan siker küszöbén áll.
A kelet-európai melankóliát és féktelen örömöt egyszerre közvetítő csapat meghívást kapott az Egyesült Államokba, egy a keleti és a nyugati partot is  érintő koncert-turnéra. Másfél hónap utazás, huszonöt fellépés, lemezfelvétel és médiakampány vár rájuk.

A turné előzménye egy sorsfordító amerikai rendezvény volt 2008. januárjában: a zenekar beválogatták New York első számú világzenei seregszemléjére, a globalFEST-re. Ezen a világviszonylatban is jelentős zenei vásáron évente összesen 12 zenekar játszhat amerikai kiadóik és koncertszervezők képviselői előtt. A kiugró siker nagyon ritka, de a „Little Cow” koncertje megnyerte a közönséget.  A globalFEST-en való részvételt a New York-i Magyar Kulturális Intézet és az NKA támogatta.

Azonnal ajánlatokat kaptak több fesztiváltól és koncertszervezőtől, majd egy-két tárgyalás után megállapodtak az egyik céggel.  A zenekarnak így amerikai menedzsere is lett, aki idén őszre megszervezett egy hat hetes amerikai-kanadai turnét, amely magában foglalja többek között Chicago-t, New York-ot, Washingtont, Los Angelest, Torontót (a részletes turné időpontjait ld. a háttéranyagban).

Szeptemberben az Egyesült Államokban is megjelenik az  „I’m in love with every lady” című Kistehén lemez, valamint egy időben Magyarországon és az Egyesült Államokban is megjelenik a Kistehén Melankólikusok egyedi albuma, az „Ember a fán” (A Man in a Tree).

Amerikai tartózkodásuk ideje alatt dolgozni kezdenek új lemezükön, aminek anyaga várhatóan 2009-végén kerül a közönség elé amerikai producer közreműködésével, először Amerikában. - A zenekarnak már 2009. júniusára újabb turnét szervez az amerikai menedzsment.

Az előző nevén „Kistehén Tánczenekar” új nevet kapott: magyarul „Kistehén”, illetve „Kistehén Melankólikusok” (külföldön: „Little Cow”, illetve „Little Cow Melancholics”).


HÁTTÉRANYAG


Gondolatok az „EMBER A FÁN” lemezről

Még egyszer: annyira szomorú és olyan szép zene ez.

Táncoltál-e már keringőt hófehér ruhában? Szalagavatón, esküvőn? Ez nem olyan. El tudod képzelni, milyen, ha nem kér fel senki sem? Saját tengelyed körül forogsz, és valaki a fejedben nagyon szomorú. A padlón csúszik a lába, áttáncol egy a képzeletbeli éven, a januáron, a májuson. Aztán észreveszi, az ő asztalán is ott a váza, benne virággal, és rájön, hogy bármelyik ház a bolondoké.
Az ablakon kinéz, egy cseresznyefára lát, ő ül azon is. Csak a zene kering fejében, erős hang vezeti. Hová szeretne még szédülni? Át az időn, a ritmuson, és újra húsz éves, és ötven és hetven, és nem csak a világ az övé. Na, ő lép oda hozzád, felveszi a ritmusod: saját karodba szédülsz.

Karafiáth Orsolya

vegyít: A zenekar sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy egyszerű zenei motívumokat olyan hangzással vegyített, amiben a filozofikus dalszöveg, mint egy eddig soha nem hallott hangszer szólalt meg. (részlet Podmaniczky Szilárd szótárából)
Sz. Harmadszorra hallgatom meg a lemezt, mikor azon kapom magam, hogy szól a fejemben is. Fönn van az ember a fán és bambán néz le rám, a gitárok, a vonósok, tiszta akusztika lettem. Olyan ez a lemez, mint amikor az ember egyszer csak kinéz az ablakon, és rájön valamire, arra hogy az időhöz türelem kell, és olyan hangulata lesz, hogy fél óra múlva vacsora közben is azt ismételgeti, hogy ez azért nagyon furcsa. Aztán fölrak valami zenét, és akkor abból is ez a furcsaság szól, mintha az idő tervébe avatna, mintha végre szinkronba kerülne velünk. Újra sláger lesz az érzéki gondolkodás? Nem bánnám.
 
Csókolom: Podmaniczky Szilárd

Harmincöt fölött. Kötődésekkel teli egyedüllét. Terasz. Szél. Nyáridő. Meg Télidő. Ismerős vidék, dallam. De jó... Még beteszem.

Pelsőczy Réka

A LITTLE COW - KISTEHÉN  TÖRTÉNETE

Néhány évvel ezelőtt egy váratlan videoklip jelent meg az interneten, amiben vidám cimborák egy „szájbergyerekről” énekeltek, akinek bocsánatot kellett kérnie.

A társaság a közönség számára eleinte szinte ismeretlen volt, majd a klip rajongói megtudták, hogy ez a Kistehén Tánczenekar. Az is kiderült, hogy az együttest, felbuzdulva a Kistehén-dal („Én vagyok a kis tehén”) népszerűségén, Kollár-Klemencz Laci alapította, ő volt ugyanis a népszerű animációs kisfilm zeneszerzője, a figura énekhangja és a szövegek írója.   A zenekar a klip megjelenésekor valójában nem is létezett, egy koncertfellépés erejéig állt össze, aztán jó ideig nem szerepeltek nyilvánosan.

A történet valójában valamikor a 90-es években kezdődik, amikor az alapító, Kollár-Klemencz Laci hátat fordított a zenélésnek. A rendszerváltás utáni első években a zenész-dalszerző az Andersen nevű együttesben játszott, - az első magyar előadók között voltak, akiknek klipjeit játszotta az MTV Europe, majd az Egyesült Államokban lemez-szerződést is ajánlottak nekik. Az album szerencsétlen körülmények miatt nem valósult meg, és Laci az itthoni „pop-rock szakmába” nem szeretett volna beilleszkedni. A film is érdekelte, és eldöntötte, inkább azon az úton halad tovább.

Évekig nem zenélt, filmeken dolgozott, mígnem egy kisfiának improvizált dal -  amihez barátja, Igor Lazin animációs rendező egy kistehén figurát rajzolt - vissza nem irányította régi pályája felé. A dalból és a rajzból ugyanis egy emlékezetes kisfilm született, ami az interneten keresztül meghódította az országot.  A „Kistehén” a 2002-es Sziget Fesztivál logó-figurájává vált. Rövidesen Kollár-Klemencz Laci egy lemezkiadótól sajátos felkérést kapott.
A „Kistehén dal” mellé még egy tucat számot kellet írnia, így egy önálló album is megjelenhetett.

Lacinak szerencsére volt hova nyúlnia ihletért és alapanyagért. Csak fel kellett eleveníteni magában családi gyökereit, hagyományait: gyerekkora falusi éveit, a környékükön híressé vált sramli-zenekaros nagyapát, a rendszeresen látogatott vidéki esküvőket, ünnepeket.  Zenekara ugyan nem volt, de régi és újdonsült barátok segítségével, kölcsön hangszerekkel, egy erdei faházban két hónap alatt megalkotta a lakodalmi, népzenei tradíciókat, rockkal, skával ötvöző első Kistehén lemezt.
 
A dalokat egyszer eljátszották a Sziget-en, azután majdnem két évig csak a jó hangulat miatt járt össze az alkalmi csapat. Volt, aki egy idő után nem is jött, de megjelent helyette más. Koncertek nem voltak, viszont megszülettek olyan dalok, mint például a „Szájbergyerek”. Az ebből készült home-videós klip név nélkül felkerült egy internetes oldalra, és ezreket hódított meg nagyon rövid idő alatt.

2006. augusztusában „Csintalan” című albumuk aranylemez lett, a „Szájbergyerek” az év dala, s minden eddigi rekordot megdöntve két hónap alatt több mint húszezren töltötték le csengőhangként. A videoklip a Viva tévé ranglistáját hetekig vezette. A siker a nyáron érte el csúcsát, amikor a dal minden lehetséges lista első helyeire került Magyarországon.

A siker természetesen nem volt mindenki számára egyértelmű, számosan nem értették vagy nem szerették a Kistehén zenéjének humorát, a lakodalmi muzsika újraértelmezését. Vidéken már kiterjedt rajongótáboruk volt, amikor Budapesten még alig kaptak fellépési lehetőséget.

Az egyre bővülő repertoárral, és szinte családdá alakult végleges felállással rendelkező zenekar időközben megtalálta menedzserét is: Gáncs Andrea szervező munkája, a csapat egyre növekvő önbizalma és ambíciói hamar meghozták gyümölcseiket. A fővárosban is megindult a koncertezés, majd miután dalaik 2007-ben Európában is megjelentek, egyre többet szerepeltek külföldön.

A sokasodó fellépéseknek köszönhetően a zenekar kitűnő koncert-zenekarrá érett. Számtalan városi nagyrendezvényen, klubban és fesztiválokon léptek fel, sokszor több ezer ember előtt (pl. Pécsett a Művészeti Heteken, Tiszaújvárosban a Triatlon versenyen, Budapesten az ARC kiállítás megnyitóján vagy Nyíregyházán a Vidor Fesztiválon). Nagy sikerrel játszott a zenekar a VOLT Fesztiválon, a Szigeten, a Művészetek Völgyében és a Szegedi Ifjúsági Napokon is. 

2007. februárjában a berlini Eastblok Music kiadó gondozásában megjelent a „Szerelmes vagyok minden nőbe” című lemez nemzetközi változata („I’m in love with every lady”), amely tartalmazza a „Szájbergyerek” újrahangszerelt angol verzióját.  A lemez megjelenését több külföldi turné követte Európában 2007-ben. Eljutott a zenekar egy nagyszerű angol fesztiválra is, a Bestival Festival-ra, valamint elsöprő sikert aratott több holland, német, belga fesztiválon (Lowlands, Esperanzah, Festival Mundial…stb.)

Kollár-Klemencz Laci abszurd humorú dalszövegeiből százoldalas egyetemi disszertáció is született.

A 2008-as év sorsfordító lehet a zenekar számára: amerikai fesztiválmeghívásokat kevés kelet-európai zenekar kap, a Kistehén viszont az első amerikai turné során több fesztiválon is játszhat. A Little Cow közel hat hét alatt huszonöt koncertet ad Amerikában szeptember 6. és október 13. között. Fellépnek nagyon neves fesztiválokon, művészeti központokban és klubokban is. Néhány koncerten együtt szerepelnek a legendás cseh zenekarral, a Plastic People of the Universe- el.

Néhány állomás a 25-ből:

Black Swamp Arts
Művészeti fesztivál, amit minden év szeptemberében rendeznek meg Ohio államban, Bowling Green-ben. Idén lesz 15 éves, a világ minden tájáról hívnak világhírû zenészeket mint pl. Reverent Horton Heat, English Beat, Richie Havens és a Sierra Leone's Refugee All Stars.
Madison World Music Festival
Az idén lép 5. évébe a környék legizgalmasabb fesztiválja, amelyet a Wisconsin-Madison Egyetem területén tartanak meg. Fellépett már a fesztiválon pl. a Les Yeux Noirs.
Chicago World Music Festival
Az egyik legismertebb világzenei fesztivál Amerikában. A Chicago World Music Festival-on a közismert világzenei sztárok lépnek fel. A város több helyszínén zajlanak az események, a Kortárs Művészeti Múzeumtól a kikötőig.

Lotus World Music and Arts Festival
Lotus World Music and Arts Festival több helyszínen zajlik Bloomingtonban, Indiana államban.  Kb. 10.000 nézője van évente.

A fesztiválokon klubokat, művészeti központokat is útba ejt majd az együttes: meghívást kaptak New York egyik népszerű zenei klubjába, a Joe’s Pub-ba, ahol néha intim koncerteket adnak szupersztárok is, mint pl. Madonna vagy Sinead O’Connor.

A „Little Cow” Kanadába is ellátogat. A globalFEST-nek köszönhetően egy kanadai rendezvényszervező cég meghívta őket a Quebec város alapításának 400. évfordulójára szervezett ünnepségre, egy hatalmas szabadtéri kikötőben való fellépésre.
Kritikák a Kistehénről
“Magyarország egyik legizgalmasabb bandája nagyszerű albummal lepte meg rajongóit. Zenéjük tökéletesen kikapcsol, míg lábunkat hűs vízbe áztatva homlokunkon pitypangot altatunk.” (Zártkor)
“Keringők, moszkvai kocsma szamovár-melege, párizsi kávéház abszint-színei, bukaresti lakodalom szagai. A Kistehén Tánczenekar olyan zenékből épít most már életművet, amiket az itteni pop fősodra kidobált, elhagyott, beszégyellt, lekoptatott.” (Quart)
”Üdítően különbözik szinte mindentől, ami a magyar pop/rockzenében szól.” (Quart)
"Hungary’s hottest export since gulash” (Funkhaus Europa 103,3)
"Magyarország legforróbb exportcikke a gulyás óta."

“A crossover mixture that radiates the spirit of an alternative travelling circus, moves between melancholia and a wild party atmosphere…catchy songs…Top music from a top band” (Sound & Image)
"A mix egy alternatív vándorcirkusz szellemiségét sugározza melankólia és vad partihangulat között utazva… Megkapó nóták… Csúcs zene egy csúcs bandától."
“The classic rock band set up, complete with accordion and percussion, creates an intoxicating melange of melancholia and pure joie de vivre” (TIP Magazine Berlin)
"A klasszikus rock-felállás tangóharmonikával és ütőhangszerekkel kiegészülve a melankólia és az életöröm mámorító melange-át keveri ki."
"The fresh, cheeky cultural wedding sound combination of gypsy, Balkan, rock, ska, pop, brass, and dance rhythms, creates the most irresistible, ethnological bastard pop morsels to come out for a while" (Schallplattenmann)
"Az üdítő és szemtelen kultúrlakodalmas hangzás, amely cigány, balkán, rock, ska, pop, brass és dance elemek ötvözete, a legellenállhatatlanabb ethno-morzsákat hozza világra."
"Pure madness without the BSE" (Kultur Sonntag)
"Színtiszta őrület, kergemarhakór nélkül."

"A timeless album with crazy, dreamlike texts and crazy, dreamlike music which conveys a feeling of fun." (Voice of Culture)
"Kortalan album őrült, álomszerû szöveggel, és őrült, álomszerû zenével, amely jó érzéssel tölt el."
 â€žIt’s a riot, chock-full of the weird, intensely eclectic, slightly perky song swirls that Hungarian artists are so adept at (the title track demonstrates suffiecient evident of this).” (Incendiarymag.com)
„A lemez egy lázadó; furcsa, hevesen eklektikus, és kissé szemtelen, intenzív dalkavalkáddal, amihez a magyarok olyannyira értenek (a címadó dal ezt kiválóan bizonyítja).” (Incendiarymag.com)
"It's impossible to categorise Little Cow. So the musicians invented their own category; they call their style a 'Cultural Wedding Sound' or 'Crazy Listening'" (Melodie&Rythmus)
"Lehetetlenség a Kistehén tánczenekart kategorizálni. Így hát a zenészek feltalálták a saját kategóriájukat, a kultúrlakodalmas hangzást, vagyis Crazy Listening-et."

"The colourful cocktail is danceable to the very last " (Melodie&Rythmus)
"Ez a színes koktél a végletekig táncolható."
"The Little Cow are on the road to success"
"A Kistehén tánczenekar úton van a siker felé."(Melodie&Rythmus)
"Cheekily and joyously, the Hungarians mix pop and folklore with ska and punk, creating irresistibly catchy tunes that won't fail to fill any dancefloor" (Kultur Sonntag)
"A magyarok szemtelenül és vígan keverték a popot és népzenét skával, rockkal, punkkal, ellenállhatatlanul megkapó hangzást létrehozva, amely minden táncteret megtölt."
„Gypsy Gulash with Puszta charm“(Vanity Fair)
"Gypsy Gulash a Puszta bájával."
“Despite a light melancholia, they want to spread a feeling of fun and happiness with their music- with childlike, mad, dreamy texts, which sometimes seem simple or naïve, but certainly aren’t flippant. And their songs stay in your head. The still exotic sound of Hungarian is also very charming” (Radio Multikulti Berlin)
"A könnyed melankólia ellenére mókát és vidámságot közvetítenek zenéjükkel, gyerekes, őrült, álmodozó szövegeikkel, amelyek néha egyszerűnek vagy naivnak tűnnek, de természetesen nem komolytalanok. És a számok megragadnak a fejedben. A magyar nyelv egzotikus hangzása is elbűvölő."
 â€žIrgendwie einfach und universell, mit kleinen Hits drauf, die sich ins Ohr schleichen können. Sowas trifft auch gerade voll meinen Geschmack. Bekommt ne Rezi!“ (Ultimo Lübeck)
"Valahogy egyszerű és univerzális, rengeteg kis fülbemászó dallammal."
„Little Cow ist ja echt die Tanznummer und gute Laune macht es auch!“ (Mdr Figaro )
"A Kistehén nótái megtáncoltatnak és örömet szereznek!"
„Ich höre gerade «I'm in love with every lady» und suche meine Socken… Der absolute Hammer!“ (Schrille Rille Schweiz)
"Éppen az “I'm in love with every lady”-t hallgatom, és majd' kirúgom a ház oldalát... abszolút ütős!"

Október közepén, az együttes hazaérkezésekor, újabb sajtóközleménnyel jelenkezünk az amerikai turné élményeiről!
A zenekar amerikai úti-blogja szeptember 6-tól olvasható az INDEX BLOG.HU oldalán a: http://kisteheniramerikabol.blog.hu  címen!
Az amerikai turnéról rendszeres internetes video-híradást közvetít a UPCLIVE.HU szeptember 20-tól!



Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Beata
2008-09-12 15:26
Hajrá, Kistehén! Szurkolok!
1szercsak
2008-09-11 15:46
A magyar könnyűzenének mindig is volt egy humoros-szatirikus vonulata ( lásd:Z'zi Labor), ezek a zenekarok mindig is közönség-kedvencek voltak.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
80%
Pozitív
20%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu