A hagyományélesztésben segít egymás receptjeinek megismerése Márton Napi Libato(u)r – receptverseny győztesei
Szentendre-Budapest, 2009. október 28. – Ma délelőtt hirdették ki a Márton Napi Libato(u)r keretében kiválasztott öt legjobbnak ítélt receptet, amit a Márton Napi Libato(u)r hétvégéjén november 7-8-án Bede Róbert konyhafőnök a szentendrei Skanzenben el is készít majd.
A Márton napi hétvégét megelőzően 2009. október 1-ével hirdették meg a Márton Napi Libato(u)ron résztvevő 17 kulturális intézményben a Keressük az ország legjobb libareceptjét! elnevezésű versenyt. A 6 régióban összesen 78 recept gyűlt össze. A 17 helyszínről beérkezett - ott helyben a legjobbnak vélt receptekből - egy szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat.
A zsűri tagjai minden eddigi tudásukat és ismeretüket bevetették a legjobbak kiválasztásában. Az értékelési szempontok között szerepeltek a fantáziadús megoldások, a recept részletes kidolgozottsága és pontossága.
A zsűri tagjai voltak: Bede Róbert konyhafőnök, Zilai Zoltán a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. igazgatója, dr. T. Bereczki Ibolya a szentendrei Skanzen főigazgató-helyettese, és egyben a Tájházszövetség elnöke, Papp Lajos a Magyar Lúdszövetség elnöke és Prókai Csaba a Skanzenben található Jászárokszállási Fogadó séfje.
A nyertes receptek a következők.
Vadas libamell – dr. Gönczöl Lászlóné, Győr
Brassói libamell - Kránitz László, Gárdony
Cipóban sült libapecsenye erdei gombamártással - Csomai Lajos, Pannonhalma
Libaragu birsalmával, gombával - Forgács Antalné, Újrónafő
Libaleves Bencsik Anikó, Szentendre
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum különdíjasa Adorjányi Máriusz menüsora lett, mely a következőket tartalmazza: Serpenyőben sült libamell, Libamájas lencsepüré, Libazsírban megabált és grillezett édesburgonya, Kelkáposztalevél „csőtésztába” töltött lencsés erdeigomba-ragu, Libamártás.
A receptek a www.skanzen.hu weboldalon olvashatók. A vadas libamell első díjas recept szerzője egy hétvégi utat kapott a Magyar Turizmus Zrt. felajánlásából, a többi nyertesnek pedig a Skanzen ajándékcsomagját, illetve a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kft. pedig Szent Márton újborát ajánlotta fel. A nyertes receptek alapján az ételeket a szentendrei Skanzenben a Márton napi hétvégén Bede Róbert konyhafőnök készíti el. Az ételeknek nem csak készítési módjai sajátíthatók el, hanem a frissen kisült falatokat a látogatók megízlelhetik.
A Szentendrei Skanzenben tartandó Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvény társrendezője a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. A gasztronómiai programokat a Magyar Lúdszövetség támogatja.
A Márton Napi Libato(u)rban résztvevő intézmények programjai:
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Park – Ópusztaszer: Zenés hírverés az Emlékparkban; „Márton a bor bírája” – az újbor bemutatása, értékelése, lopózás; „Borfujtás” - A hordók ünnepélyes dugózása; Libaterelő verseny; A gúnár búcsúztatója. (Mátyási József: Egy nyársra ítéltetett hizlalt Gúnárnak Márton-napi búcsúzó panasza és utolsó rendelése); Lúdas Matyi c. színi előadás bemutatója; Kugliverseny; Márton napi ínyencségek: libazsíros kenyér, libatepertő lilahagymával, kemencében sült tök, forralt bor; „Padkaporos” – Az alföldi muzsikáról dudás, tekerős, „tamburás” és „klárnétos” gondoskodik; János-áldás.
Sóstói Múzeumfalu – Nyíregyháza-Sóstófürdő: E nap régen az újbor és a libás ételek kóstolásával telt, így nem véletlen, hogy mi is ennek a hagyománynak igyekszünk eleget tenni. Számos „libás” ételt készítünk és kínálunk, már az érkező vendégeket egy kis libatepertő, libazsíros-kenyér és újbor várja a bejáratnál. A nyíregyházi kádárok egész napos bemutatója mellett tréfás vetélkedők, a fűtött kemencék mellett pedig a téli munkálkodások várják a látogatókat.
Kisgyerek Alapítvány Tájház – Dabas: Hímzés, újbor-kóstolás libatepertővel, libazsíros kenyérrel és hagymával; sült tök sütés a kemencében; A fazekas műhelyben agyagozás, korongozás, díszítés.
Felpéci Tájház – Felpéc: A Márton napi libasültet Felpécen, a Tájház udvarán található kemencében készítjük el. Hozzá finom házikenyeret kínálunk, aminek dagasztásában, szakajtásában, sütésében részt vehet mindenki, aki még nem tapasztalta meg a tevékenységet, és nem ismeri annak fortélyait, de most az élmény részese szeretne lenni. Aki még a finom felpéci borokat sem kóstolta, az feltétlenül jöjjön el hozzánk, mert a libasült után elfogyasztott, felpéci Otellónak párja nincsen, legfeljebb a Cserszegi fűszeresünk üti meg a mércét! Hogy mennyire lesz hatásos a bor, hogy a népzenészek invitálásának mennyire lehet ellenállni, az is kiderül délutánra!
Kurucz Albert Falumúzeum – Konyhár: Játékos vetélkedő gyerekeknek, benne libafogás, liba-kopasztó verseny. Márton-napi libapecsenye sütés kemencében. Libasült kóstolás. Libasirató énekek a Konyári Pávakör és a Konyári Nótakör előadásában.
Újbarki Tájház – Újbarok: A kézműves délutánon készítjük el a felvonuláshoz használandó lámpásokat, közben dalokat tanulunk a német kisebbség nyelvén, a felvonuláson pedig végigjárjuk lámpásunkkal az egész falut.
Békési Tájház – Békés: Az „Aki ludat nem eszik, egész évben éhezik!” c. program B. Szűcs Irén etnográfus „Szent Márton a néphagyományban„ c. diavetítéses előadásával kezdődik, ezután az érdeklődők tollfosztás bemutatót tekinthetnek meg, illetve libatollból sütemények tojással való lekenéséhez használatos kenőkét készíthetnek. A program libapecsenye- és újbor-kóstolással zárul.
Hidasi Tájház – Hidas: Márton napi szokások felelevenítése, felvonulás.
Fertőhomoki Tájház – Fertőhomok: Fertőhomoki lakodalmi kalács sütése kemencében, Márton napi szokások felelevenítése.
Bátai Tájház – Báta: Gyermekkoromban Mindenszentek táján a kapufélfára helyezett töklámpásokban gyertya világított. Testvéreimmel együtt alig vártuk, hogy édesapánk nekifogjon a tökfaragásnak és alkonyatkor felgyulladjon a sejtelmes fény. Ezt az élményt szeretnénk közvetíteni az ide látogató családoknak. Természetesen, ha már tökről lesz szó, akkor sütünk „törött”tököt és tökös-mákos rétest is. S mivel Márton naphoz kapcsolódik az akcióhétvége, az új borok is összemérik erejüket. Közben „tökölődünk” egy kicsit vagyis meghallgatjuk az idősebbek tökkel kapcsolatos humoros történeteit.
Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény – Gyomaendrőd: A Márton napi népszokáshoz kötődő jókívánságok ellenértékeként a megörvendeztetett gazdák „bélespénzt és rétespénzt„ adtak a házról házra járóknak. A jelképes „pénzadás” nem volt más, mint finom kelt és töltött süteményekkel és természetesen az addigra kiforrt újborral megkínálni a vendégeket. A programunkban a húzott rétes készítését mutatjuk be az érdeklődőknek, valamint különféle töltött kelt tészták készítésébe vonjuk be látogatóinkat. A programot az újbor kóstolásával zárjuk.
Kondorosi Csárda Múzeum – Kondoros: A Márton napi lakomák elengedhetetlen részét képezték a libasültek. Múzeumunkhoz kapcsolódó vendéglátó egységünk segítségével a libahús elkészítésének számos formájával ismertetjük meg látogatóinkat. A hagyományos libasültek és levesek mellett a modern táplálkozásunkban szereplő libából készült ételek is szerepelnek. A program része természetesen az ételkóstolás, melyhez az újborból kínáljuk vendégeinket. A program szakmai vezetését Dr. Szonda István etnográfus végzi.