szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

William Golding: Az utódok



A kiváló brit író könyve a modern irodalom klasszikusává lett. Olyan kommunikációtörténeti és pszichológiai kérdéseket boncolgat könyvében a Szerző, amelyekre még a tudomány sem találta meg a végleges választ. 

William Golding: Az utódok
Hogyan formálta gondolatait az ember szavakká, miféle úton-módon ment végbe e különös és azóta is egyedülálló absztrakció? Golding ábrázolásában mindennek alapja a látvány, a Kép ( " Van egy képem"- mondják többször is a szeretetreméltó neandrvölgyiek), ezeket elődeink egyszerűen leíró formában rögzítették, következő lépésként pedig következtetéseket vontak le belőle, szintén képekben. Ám a képek egyre bonyolultabbá váltak, a neandervölgyiek pedig nem tudtak megbírkózni azzal a feladattal, hogy tovább folytassák a sort,hogy tovább gondolkodjanak. A homo sapiens nem fegyvereivel vagy erősebb testalkatával győzte le neandrvölgyi elődeit, hanem szilárdabb közösségi tudatával, fejlettebb kommunikációjával.

Mégis: valahogy a legyőzöttek tűnnek szimpatikusabbnak, pozitív hősnek az Olvasó számára. Golding tehát rálépett az antimodernista konzervativizmus veszélyes ösvényére? Semmiképp sem. Csak hát a történelem hajlamos arra,hogy mindig a győztesek szempontjából értékeljen, hajlamos rá, hogy az evolúciót egyenesvonalú haladásként ábrázolja. Pedig a kihaltak ( azóta tudjuk: a neandervölgyi csoprtok oldalágat, nem pedig fővonalat jelentettek az emberiség evolúciójában) is éltek, létezésükkel hozzájárultak a mi létezésünkhöz, gyarapították az emberiség kincseit, tudását.

Az Utódok voltaképpen fiktív töténelmi regény. Az, ami le van írva,törtéhetett úgy is,ahogy le van írva, de éppúgy történhetett másképp is. Goldingnak nem voltak forrásai, nem volt mire támaszkodnia,képzeletén kívül. A képzelet pedig a hosszú, akár több évszázados küzdelmet összesűrítette egypár napba. Ha ennyire sűrített a cselekmény, az írói nyelvnek is sűrítetté kell válnia, különben megbomolhat a műalkotás egysége. Le a kalappal a fordító Göncz Árpád előtt, hogy ezt a rendkívül nehéz és rendkívül különleges regényt a magyar Olvasó számára is hozzáférhetővé tette!

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
halacska
2008-07-05 17:06
Igazi, világirodalmi rangú remekmű, Golding legkiválóbb alkotásainak egyike.
kekesy
2008-06-24 10:56
Ez volt életem első igazi könyvélménye. Tizenhat éves lehettem,mikor apám kezembe adta. " Ezmás,mint a kötelező olvasmányok" -mondta. Igaza volt. Azóta szeretek olvasni.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
60%
Pozitív
40%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu