szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Veresegyházi Béla: Amerika felfedezése. Lexikon.



Az iskolában úgy tanultuk, először jött Kolumbusz, aztán meg Vespucci, utánuk a gátlástalan konkvisztádorok( Cortez, Pizarro), akik elpusztították az aztékokat és inkákat, és íme, fel is volt fedezve Amerika. A valóság ennél kissé bonyolultabb...

Veresegyházi Béla: Amerika felfedezése. Lexikon.
Mert ki halott például Bartolomé de las Casas atyáról, aki elérte,hogy ne a helyi indián lakosságot használják rabszolgának,inkább importáljanak négereket Afrikából? Ki ismeri Ruy Lopez Villalobos spanyol felfedezőt, akinek halála után hajóskapitánya felfedezte Új- Guineát? Egyszóval: Amerika felfedezése hosszú, bonyolult folyamat volt,Mexikó és Paraguay és az Amazonas minden négyzetcentiméteréért meg kellett küzdeni. E folyamatot nem lehet elintézni a történelemkönyvekben egy-két oldallal, sőt,talán még egy- két fejezettel sem. Miért pont a lexikonforma? A könyv keletkezése óta már számtalan újabb könyvben  bizonyosodott be, hogy egy történelmi eseménysorozat nemcsak a hagyományos narratív formában tárgyalható, például a kronológia vagy a lexikon éppígy megfelel e célra.

Egy történelmi folyamatnak, eseménysorozatnak persze mindig vannak győztesei és mindig akadnak kárvallottjai. Amerika felfedezését,mi,európaiak, ünnepeljük, az amerikai őslakos iniánok viszont inkább gyászolják. Mindkét félnek megvan a maga igazsága. Veresegyházi Béla nem tekinti feladatának, hogy igazságot osszon. Tárgyilagos, egyik fél javára sem elfogult. Ezt a könyvet akár Mexikóban is ki lehetett volna adni.

Amibe beleköthet egy minden kákán csomóra vadászó kritikus,az a könyv tipográfiája. A térképek eléggé egyszerűek, ha szabad így fogalmaznom, néhány helyesírási hiba is akad. Ez a mű szebb külsőt érdemelt volna. De így sem rossz, sőt!

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
hauser
2008-08-12 17:05
Tényleg nem ártott volna szebb tipográfia és kötészet, de azért így is élvezhető...Az ember csak Kristófunkat meg Vascót ismeri, elképesztő,mennyi felfedező "dolgozott" még rajtuk kívül.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
50%
Pozitív
50%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu