szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Tisza Kata: Reváns



Ezt a könyvet csak úgy lehet olvasni, ha félreteszünk mindenféle előítéletet. A férfi-lét és a női lét árnyékos oldalai tűnnek elő ezeken alapokon. S hogy elfogult a Szerző a Nők javára? Természetesen, ez magától értetődik. S hogy igaz-e minden,amit itt a férfiak szemétségéről, ösztön-létéről olvashatunk? Igazából mindegy. Elvégre ez csak irodalom...

Tisza Kata: Reváns
A novellagyűjtemény több remek írást is tartalmaz. A teljesség igénye nélkül szemlézünk ezek közül. A visító tehén, a kötet bevezető írása, a show-bizniszben mozgó nők kiszolgáltatottságáról szól. A főszerkesztő beleszeret a sztár-műsorve zetőbe, akit úton- útfélen pocskondiáznak, de a feleségét nem hajlandó elhagyni érte. A Mester című novella az úgynevezett "irodalmi élet" mocskosságát tárja az Olvasó elé. A híres kritkus egy kávéházban találkozik a fiatal írónővel. Szemére hányja, hogy trubadúrirodalmat csinál, hogy nincsenek megemlítve a könyvben a genitáliák, felajánlja, hogy Ő, a Nagy Kritikus, segít. " Én benyomom magát a kánonba"- mondja a férfi, kimondva- kimondatlanul céloz a várt ellenszolgáltatásra. Az írónő megundorodik az egésztől, otthagyja a kritikust.

A Pesti kérdés Jenője falloszokat készít, bevallottan nem monogám, s van annyira pofátlan, hogy megkérdezze a nőtől: mit szólna egy alkalmi kapcsolathoz? A Képzelt párbaj az írónő és egy Olvasó elektronikus levelezése. A férfi szeretete furcsa és megfoghatatlan. " Maga egy cinikus nő"-írja a férfi, pedig valójában inkább ő az. A Kortársak című novella egy buggyant rendező és egy éhbérért zsákokat pakoló színész találkozásáról szól. A színészt azért rúgják ki a színházból, mert tiszta, értelmes művészetet akar művelni, nem elégszik meg a kortárs színházra jellemző puszta formabontással.

A kötet záró novellája, az Exkluzív, az írónő és a történelem viszonyáról szól, személyes történelemnek is nevezhetjük. Grófi családból származni, megküzdeni azzal, hogy a címmel nem jár semmi,se vagyon, megbecsülés pedig aztán pláne nem. Az írónő gyerekként éli át Ceaucescu bukását, de csodálkozik inkább a história változásain, mintsem megérti a történelmet.

Tisza Kata könyve erotikus és eléggé feminista. De azt gondolom, férfi olvasók számára is élvezhető. Hiszen gyengeségeinkre vet fényt, fogyatékosságainkról mond kíméletlen kritikát.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
hass47
2008-09-04 17:01
A tehetség jelei előtűnnek, ahogy kissé eufemisztikusan mondanánk, de ez még messze nem "Jókönyv". Még egy kicsit fejlődni kell, és nem feltétlenül botrányra törekedni. Egy dolog az erotika, más dolog az erotika mindenáron történő erőltetése.
proix
2008-08-22 18:11
Túl sok a szex, túl kevés az irodalom, bár egy-két novella valóban szellemes.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
0%
Pozitív
66%
Semleges
34%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu