szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Thurzó Gábor: A szent



Egy tapasztalt, sokat látott katolikus egyházfi, Vizniczei prelátus úr, igen nagy feladatot kap. El kell döntenie egy emberről: szent volt-e, avagy sem?

Thurzó Gábor: A szent
Gregor István, mindenki Pistája, egy kisvárosban született. Hivatalos életrajza szerint már gyermekkori játékaiban, például labdájában, is Isten jeleit vélte felfedezni. Amikor aztán beállt a József- atyákhoz, betegség tört ki rajta,egész teste elfekélyesedett. Ám Gregor István tűrte a szenvedést, Isten adományának fogta azt föl. 19 éves korában halt meg, egy kórházban,szörnyű kínok közepette.

Halála után sírja zarándokhellyé vált. Mindenféle csodákat tulajdonítottak neki. Volt, aki Gregor Pista kezét vélte látni a temető fölött. Volt, aki szerint Gregor tanította meg a süketnéma lányt beszélni. Sőt, állítólag még az ellenséges légitámadást is megállította,egyetlen jelével.

A prelátus feladata, hogy kivizsgálja: valóban megestek-e a csodák, vagy csak a jóakaratú vallásos emberi képzelet teremtett földöntúli jelenségeket a nagyon is földi és realisztikus eseményekből.Ő az " ördög ügyvédje". A prelátus tengernyi iratanyagot böngész át, és valamiért gyanakodni kezd. Tényleg örömmel tekintett Gregor József a Szenvedésre, mely végigkísérte utolsó hónapjait? Vajon nem manipulálta őt a József-rend? Egyáltalán: önként lépett be Gregor István a szerzetesrendbe, vagy Erdélyi atya " szuggerálta"őt?

Nagy a politikai nyomás a prelátuson. Sokan, főleg a kormányzó jobboldali párt politikusai közül,szívesen látnának egy "nemzetegyesítő" szentet, aki talán még a háború menetét is megfordíthatná, Magyarország javára. Ráadásul kiderül, hogy a prelátusnak politikai foltja is van, még 1918-ból. Szóval,mindenki szentnek akarja tudni Gregort. Pedig lehet,hogy csak áldozat?

Ebben a történetben nincsenek győztesek és vesztesek. Egyetlen vesztes van, a magyar nép, amely dacára csodáknak, elveszítette a második világháborút. Meg az utána következő évtizedeket is...Thurzó Gábort mára kezdik teljesen elfeledni. Kár, mert kiváló író. A szent pedig a legjobb könyve.
(Magvető, 1966.)

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
proix
2009-02-12 11:18
A tankönyvírók mint tudjuk, felállítanak maguknak egy kánont és nem hajlandók attól eltérni.
halacska
2008-07-27 10:55
annyi jó magyar "prózista" van,akit elfelejtenek. remélem, olvassák ezt a tankönyvírók is...
eszeske
2008-07-17 16:59
Nekem tetszik, hogy ennyire különböző stílusú könyvek szerepelnek egymás mellett. Thurzó Gábort sajnos,elfelejtette az irodalmi kánon, pedig a hatvanas években népszerű volt, valami olyasmit képviselt ő a magyar irodalomban,mint Passuth. A szent c.regényből dráma is készült, címe: Az ördög ügyvédje. Nagyon jó.
kekesy
2008-07-14 17:04
A könyvnek azt az alcímet is adhatnánk. ideológia és korrupció a katolikus egyházi életben.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
85%
Pozitív
14%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu