szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Szép Ernő: Az Isten is János és más elbeszélések



Szép Ernő prózája sajátos színfoltja a magyar irodalom történetének. Elbeszéléseiben a nagy összefüggéseknek, a világ nagy dolgainak apró részleteit örökíti meg, játékot, apró csodákat teremtve egy nem éppen tündérmeséiről híres korban.

Szép Ernő: Az Isten is János és más elbeszélések

A közölt írások egyik visszatérő témája a halálvágy. Karacsné, akinek hét tehenét szájtátva csodálja az egész falu, csak ül a tornáco, és várja a Halált, mígnem felfedezi az élet igazi, pótolhatatlan értékét, a gyermekeket, a gyermekkort. A híd című elbeszélés hőse ( az írói én) nem találja helyét a polgári világban, lázadni szeretne, de nincs ereje ehhez sem. Megkísérti őt a Halál, várja őt a víz mélységes mélye. A Jóska halála és élete című beszély tanulsága ellentétben az, hogy az ember először halni akar, s csak utána jöhet az élet, a maga vigasztalanságával.

Érdekes megfigyelnünk, hogyan viszonyul Szép Ernő az első világháborúhoz. Ironikusan emlegeti az Osztrák-Magyar Monarchiát, csúfolódik, szinte gyerekes pajkossággal mesél, példának okáéért, egy haslövésről, meg a besorozott pénzhamisítóról, aki szintén nem tér haza a háborúból. Szép Ernő számára a háború, az öldöklés felfoghatatlan dolog, lehetetlen alternatíva, melyet felvállalva az emberiség lejáratta önmagát. Ám minden kacagás, minden nyelvi bravúr mögött ott lapul valami végtelen nagy szomorúság, :szomorúság afelett, hogy mások döntései miatt egyszerű emberek élete megy tönkre vagy semmisül meg.

Szép Ernő elbeszéléseinek mégis van egy vissza-visszatérő írói alapélménye: a gyermekkor. A gyermekkor, ahol elsimulnak még a hatalmas ellenszenvek is (Két fiú a paplan alatt), amikor a lélek még mindenre készen áll, minden nemes érzelem előtt nyitott.

A kötet a Magyar Próza Klaaszikusai sorozatban jelent meg, az Unikornis Kiadó kiadásában.

 


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
halacska
2009-02-18 16:33
Szép Ernőről elterjedt toposz, hogy a "gyermekkor írója". Ez csak részben igaz: háborúellenes írásai is kiválóak.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
100%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu