szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Ross Macdonald: A kék pöröly



Ross Macdonald az amerikai jóléti társadalom válságának írója. Tönkrement házasságok, gyenge idegrendszerű alkoholisták, narkósok, fel nem dolgozott múlt- ezek kísérik a bűnügyi regények amúgy izgalmas cselekményét. 

Ross Macdonald: A kék pöröly
A krimi főhőse, Lew Archer, közepesen menő magándetektív. Egy ízben a helyi rézbánya tulajdonosa, Mr. Biemeyer, házába hívatja. Az amúgy rendkívül ellenszenves és hivalkodó úriember arra kéri a detektívet, szerezze vissza két ellopott festményét. Ezeket a képeket, Biemeyer szerint, egy harminc éve eltűnt festő, bizonyos Chantry,festette.

Ám vannak, akik kételkednek ebben. Chantry depressziós exneje szerint a képek hamisítványok, s Biemeyer csak azért állítja, hogy Chantry- képek, hogy őt bosszantsa. Az özvegy- aki rendkívül példamutatóan, az Olvasó számára kissé már gyanúsan példamutatóan ápolja férje emlékét- egyértelműen hamisítványoknak tartja a képeket.

Archer detektív közben kinyomozza, hogy a festményeket a Biemeyer- lány barátja, bizonyos Fred Johnson nevű művészettörténész- hallgató, és mellesleg múzeumi dolgozó " vette kölcsön", de nem eladni akarta őket, hanem megvizsgálni az eredetiséget, azaz azt, hogy ki hazudik: Biemeyerék, vagy az özvegy. Fred azt állítja, tőle is ellopták a képet. Archer először nem hisz Frednek, majd később azt gondolja: akár még igaza is lehet a srácnak.

A városban olyan pletykák terjengenek, hogy Chantry mégsem halt meg. Van, aki szerint ez szamárság, van, aki állítólag találkozott is a festővel. Vajon tényleg él Chantry? Archernek erre a kérdésre kell választ kapnia.

Mindeközben gyilkosságok sorozata kezdődik. Előbb vízbe fullad egy festő,bizonyos Whitmore, a körülmények legalábbis gyanúsak. Majd megölnek egy Grimes nevű, kétes hírű műkereskedőt, akitől annak idején Biemeyerék a két festményt vették. Aztán eltűnik Archer regénybeli nője, egy fiatal újságírónő. Ráadásul Biemeyerék lányát, Dorist,elrabolja egy szekta...

Ross Macdonald kiváló könyve elképesztő meglepetéseket tartogat. Nem amerikai típusú, úgynevezett "kemény" krimi ez, de messze áll az angol típusú, arisztokratikusan vérmentes bűnügyi történetektől is. Valahol a kettő között. Kiváló.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
halacska
2008-07-05 00:00
Azért kedvelem RM krimijeit, mert egyensúlyt tart a keménység és a misztikum között. Nem túl erőszakos, ugyanakkor nem jellemző rá az a fajta ál-intellektualizmus sem, ami a gyengébb AC- könyvekre,például a korai Poirot- történetekre. Jó, tetszik.
marko
2008-07-01 22:49
Nem túl bonyolult a történet?
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
75%
Pozitív
25%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu