szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Népesedési elméletek, újabb irányzatok



Aligha akad az 1945 után élő emberiségnek súlyosabb és globálisabb problémája, mint a népesedés. A Hoóz István és Káposztás Ferenc által szerkesztett, szerény kiállítású kötet egy 1988-ban, Pécsett rendezett tudományos konferencia anyagát foglalja össze. Figyelem! Aki politika- és előítéletmentes írásokat akar olvasni a népesedés témájábn, feltétlenül szerezze meg ezt a ritka könyvet! Mert nagyon Jó...

Népesedési elméletek, újabb irányzatok

Hoóz István köszöntötte a tudományos ülés résztvevőit. Rámutatott, hogy a demográfia "interdiszciplináris tudomány", számtalan aspektusból vizsgálható. A konferencia előadói ebben a szellemben fogalmazták meg nézeteiket. Hoóz nyitó értekezése a népesedés biológiai aspektusát vizsgálja. Arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon igaz-e Spencer szociológiai elmélete, mely szerint a felsőbb osztályok szaporodási képessége alábbhagy, minél nagyobb tehát a felfele irányuló társadalmi mobilitás, annál kisebb egy populáció népszaporulata. Napjaink demográfiai történései megerősítik Spencer tételét ( nevezzünk inkább tapasztalatokon alapuló megérzésnek).

Vajda Ágnes annak jár utána, hogy a biológiai reguláció fázisai hogyan jelentkeznek ( jelentkeznek-e egyáltalán) az emberi szaporodásban. Vajda arra a következtetésre jut, hogy a normák szerepe határozza meg az egyén szaporodással kapcsolatos döntését. A dolgozatot ajánlom figyelmébbe mindenkinek, aki egyetemre jár. Érdemes magunkat átrágni rajta, mert élő példáját láthatjuk annak, milyen is az, mikor biológia, szociológia, közgazdaságtan, történelem, földrajz, egy tudós szellemi umnkájában találkozik.

Oroszi Sándor A munka ( népesség) szerepe a gazdasági növekedésben című műve úttörő jelentőségű. A Kádár- éra marxista tudományos élete hajlamos volt automatikusan elfogadni az amúgy közgazda Marx eléggé felszínes, sokszor a primitívségig merev népesedéspolitikai nézeteit. Oroszi nem tesz mást, mint rákérdez korábban megkérdőjelezhetetlen "alap"-igazságokra. Kiderül: minden bonyolultabb, mint azt hinnénk, mint azt hittük. Történelmi- politikai nézőpontból érdekes Horváth Gyula felszólalása is.( A polgári népesedési elméletek kritikája  és népességpolitikai nézetek a Szovjetunióban.) Kiderül, hová vezethet az, ha a népesedést a népesedésPOLITIKA túlságosan is közvetlenül igyekszik befolyásolni.

Andorka Rudolf (képünkön) hozzászólása a népesedésre vonatkozó újabb szociológiai elméleteket analizálja. Andorka elutasítja azt az elméletet, miszerint minden közösség automatikusan kényszert érezne önmaga reprodukálására. Az Ormánságban tapasztaltak megerősítik véleményét, mint ahogy Andorkának adnak igazat a kilencvenes és a kétezres évek történései is.

A npesedés közös ügyünk. Épp ezért minden értelmiséginek közösen kell a témával foglalkoznia, valamilyen szinten legalábbis. Aki még nem tette meg az első lépéseket ezirányban, kezdje ezzel a könyvvel. Már, ha meg tudja szerezni...

(Hoóz József- Káposztás Ferenc: Népesedési elméletek, újabb irányzatok. JPTE, Pécs, 1990.)


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
rekareat
2009-01-29 12:54
Más történelmi korszaakokban is csökkent a népesség, de az inkább az éhezésnek volt köszönhető. Ma a jóllakottságnak.
1szercsak
2009-01-26 10:53
Mi alulnépesedünk, máshol meg túlnépesednek. A bevándorlás nem megoldás, mint azt a franciaországi konfliktusok is mutatják. Kellene valaki, aki túlmegy a problémafeltáráson, és végre a MEGOLDÁST is megmutatja. 2050-re elpusztulunk, a fenntartható fejlődés csak hurráoptimzmus.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
33%
Pozitív
50%
Semleges
17%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu