szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Montvai Attila: Fotográfia és kultúra



A Szerző a bevezetőben idézi Susan Sonntag szavait: "Ma minden avégből létezik, hogy fénykép váljék belőle."

Montvai Attila: Fotográfia és kultúra
Ha ebben az állításban akad is némi túlzás, azért kijelenthetjük: a huszadik század második fele, illetve a 21. századból eddig eltelt időszak a képi kultúráról szól. Ennek a képi kultúrának elemzésére vállalkozott Montvai, s vállalkozása sikeresnek bizonyult.

Alaptételként fogadja el a Szerző, hogy a fénykép nem a hétköznapi értelemben vett látványt reprodukálja, épp ellenkezőleg: feloldja a látványt saját kötöttségei alól. Miféle kötöttségek ezek? Van egy térbeli kötöttség, s van egy időbeli kötöttség. A látvány delokalizálódik, ennek következtében- különösen a sajtófotónak illetve a reklámoknak köszönhetően- kialakul az életminták uniformizálása. Nem a pszichológiai értelemben vett szerepünket játszuk az élet különböző területein, hanem cselekvési mintákat követünk, melyet többnyire képi kultúrából tanulunk.

Szerző szerint a fényképnek kétfajta "ideje" van: egy külső idő és egy belső idő. külső idő alatt azt érjük, hogy a képtárgy a képet készítő, illetve esetlegesen a képen látható személyek számára mindig jelenetként jelentkezik. Belső idő alatt pedig azt értjük, hogy a legtöbb fénykép "cselekménye" mindig elhelyezhető valamely idősíkban, múlt, jelen és jövő találkozik a fényképen.

Szó esik a könyvben a fénykép társadalmi beágyazottságáról is. Montvai szerint minden kultúrában más-más helye és szerepe akad a fényképezésnek. Az euro-amerikai kultúrában a fénykép sokszor ideál- közvetítő lett: ilyenek a politikusokról, filmsztárokról, popsztárokról készült képek.

De miért készít fényképeket a magánszemély? A Szerző szerint azért, mert egy idő elteltébel minden fényképezőben kialakul egyyfajta fényképezési kényszer, mely része az egyéniség tudatosításának, a másoktól való megkülönböztetésnek.

Bár lehet vitázni Montvai Attila egyes állításaival, a könyv kiválósága nem tagadható. Remek, a fotóesztétika teljes palettáját átfogó művet tarthat kezében az Olvasó.

( Kossuth, 1985.)

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Tallo
2009-02-11 10:28
Szeretek fényképezni, azért adtam neki semlegest.
halacska
2008-09-19 23:38
Azért a családi fotóalbum soha nem fog kimenni a divatból!
Beata
2008-09-12 23:28
Az internet megjelenésével átértékelődött a fényképezés szerepe is. Nincs már éles határ amagán és a nyilvános fénykép között.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
50%
Pozitív
37%
Semleges
13%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu