szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma



Mikszáth talán legismertebb regénye 1895-ben jelent meg. Főhőse, Pongrácz gróf, valami egészen furcsa világban él. Ha meg akarjuk érteni a művet, ezt a teremtett világot kell először megismernünk.



Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma

Természetesen nincs módunk arra, hogy a kötelező olvasmányként is elhíresült mű minden aspektusát feltárjuk. Inkább csak néhány szempontra, illetve néhány olyan tévhit megcáfolására koncentrálunk, melyeket bizony a tankönyvek is átvettek. Egyik a másiktól, szolgamódra...

Kezdjük Mikszáth és a történelem viszonyával! Mikszáth írt "valódi" történelmi regényeket, a megszokott anekdotizáló stílusában ( erről még külön is szót ejtünk...), ám a Beszterce ostroma nem tekinthető a szó eredeti értelmében történelemi regénynek. Mikszáth számára az idő csak játék, valami eszköz írói céljainak elérésére, egy groteszk (nem véletlenül használom ezt a szót) történet kibontására. Az Idő felforgatását irodalmunkban a posztmodern folytatja majd. Ám amíg Mikszáth az Új Zrínyíászban szatirikusan ábrázolta múlt és jelen konfliktusát, addig itt, a Beszterce ostromában, a hangvétel inkább elégikus. Valami furcsa bánat lebeg a mű fölött. Honnét is jön ez a bánat? Talán a gróf személyisége sugározza ezt.

Pongrácz gróf nem a múltat siratja vissza. ő a múltban él. Túllép a nosztalgián, mely a magyar korszellemet oly markánsan jellemezte Mikszáth korában. Pongrácz alapérzései közt éppúgy megtalálható a klasszikus magyar virtus, mint a nemesi kötelességtudat: a várúr kötelezettsége alattvalói felé. Nincs jellemében kicsinyes anyagi önzés, úgy érzi, nincs szüksége rá. A regényben csak Pongrácznak van kidolgozott jelleme. Ez egyfelől némi bírálatra késztet, másrészt viszont megóvja a művet a Kemény Zsigmondra annyira jellemző túlírástól.

Sok elemző felrója Mikszáthnak, hogy túl sokat anekdotázik, illetve, hogy műve életképszerű elemek egymásutánja. Véleményem szerint ez nem hiba, sőt: az anekdoták tartalmában és megformálásában igenis van rendszer, mégpedig komoly rendszer, a Karinthy- féle "humorban nem ismerek tréfát"-elv alapján. A modern regény pedig sokat tanult Mikszáthtól. Nagyon sokat.


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
kekesy
2009-02-26 15:12
Nagyon jó könyv, csak az a baj h.kötelező!
lappango
2009-02-13 11:06
Mikszáth legjobbja.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
40%
Pozitív
40%
Semleges
20%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu