szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Méliusz József: A Horace Cockery-Múzeum. Horace Cockery darabokra tört elégiája



Hogy kicsoda Horace Cockery? Ő egy olyan költő, író, műfordító, filológus, a núbiai kultúra szakértője, aki a hétköznapi értelemben vett valóságban sohasem élt. Méliusz József találta őt ki. Csak a művészet valóságában létezik.

Méliusz József: A Horace Cockery-Múzeum. Horace Cockery darabokra tört elégiája
A fiktív történet szerint Méliusz épp Arnold Meyer professzor házában vendégeskedik, mikor a neves német filológust felkeresi Horace Cockery. Dinamikus egyénisége, kritikai gondolkodása hamar magával ragadja az ifjút, így aztán életre szóló barátságot kötnek. A kettős könyv első darabja HC szellemi életrajza, illetve utolsó művének, a Darabokra tört elégiának, elemzése. Méliusz tehát, posztmodern alkotói eljárással, saját verseit elemzi, úgy, mintha azok fordítások lennének. Megismerhetjük ebből az elemzésből a Szerző ( mármint a "valódi" szerző) költészettel kapcsolatos esztétikai felfogását.

A Méliusz által elképzelt valóság összekeveredik a történelmi valósággal. Felbukkan e lapokon Andre Breton, Tristan Tzara, Arnold Meyer, Illyés Gyula, Major Tamás, és még sok más "valódi" személy. Horace résztvesz a spanyol polgárháborúban. A második világháború után visszatér szülőhazájába, Dogshavenbe, ahol Lujza királynő jobboldali diktatúrája gyakorlatilag belső száműzetésbe kényszeríti a költőt. Horace igazi nemzetisége meghatározhatatlan: már-már elhisszük róla, hogy ír, mikor kiderül, hogy skót, de felemeli szavát a finn kisebbség helyzetének javításáért is. Méliusz úgy mozgatja képzelt alakját szerte Európában- mely, Horace szerint, velejéig rohadt- mintha az egész civilizáció fölé helyezné őt.
Ebben a regényben ( nevezzük verses regénynek, tekintsük a két könyvet voltaképpen egynek) minden változik. Végtelen számú cselekményszál, sok-sok szereplő, filozófiai viták valóságos és képzelt alakokkal, elemzések és érzékiség. Méliusz megvalósította a végtelen rétegből álló, hagyományos módszerekkel elemezhetetlen irodalmi művet. Méghozzá mesterien, szórakoztatóan.

Csak egyvalami állandó. A humanizmus melletti kiállás. Mert elembertelenedett a világ. A politika túlzottan beleszól a művészetbe. A művészet is a politikába. A tudomány atomháború szélére sodorta az emberiséget.

Minden irodalomkedvelő- és csak ők!- olvassa el ezt a könyvet. A huszadik század enciklopédiáját találja meg benne.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
altob
2008-10-29 11:29
Az a legpoénosabb, hogy még a korabeli irodalmi folyóiratok szerkesztői sem tudták megfejteni, ki is az a Horace Cockery.
rekareat
2008-09-21 09:40
Zseniális könyv, sokkal jobb, mint Esterházy.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
75%
Pozitív
12%
Semleges
13%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu