szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Lászlóffy Aladár versei



Lászlóffy Aladár költészetének legnagyobb erénye az, hogy sikerült egyesítenie a tradícionálisan magyar poétikai hagyományokat a modern stílusirányzatokkal  és témákkal.

Lászlóffy Aladár versei
Verseinek első, talán legfontosabb  csoportja  a múlt értelmezésével  foglalkozik. A Nyugtalanító történelemóra c.versében a történelmi tudat fontosságáról ír a költő:" ...Valaha még felmondják majd nekem/ ugyanezt akarom hallani, ugyanezt...". A múlt híres alakjai, eseményei egyfajta szimbólummá válnak, személyükben képviselnek valamilyen sorsot,eszmét. Beethoven a költők sorsának jelképe, Bolyai az emberi tevékenységek határait feszegető ember ( " ...Valahol van határ: a tér,lehet, /tagad- ezért áll meg a test határain a sejt növése...). Berzsenyi a magány és a félelem rabságában élő modern embert, azaz mindannyiunkat, jelképez,  a reneszánsz korszak pedig a szentségtörés korszaka,mikor a modernné alakuló ember,iszonyú lelkismeret-furdalások közepette,átlépte a korábbi korlátokat, belekontárkodott az örök Igazságba.

Lászlóffy az emberiség sorsán is töpreng. Ambivalensen látja a jövendőt: hol félti az emberi szíveket a mindent felőrlő technikától, hol a szabadság századának jósolja a huszonegyediket. Az egyén -s talán itt érezhető leginkább a nyugatos hagyomány- mindig vergődő, vívódó lény, akit csak ellentétes szorongásai tartanak egyensúlyban. A költő nem az emberiség lelkiismerete,hanem egy a mindentől rettegő emberek közül.

Érdemes szólni a költő természetábrázolásáról. Lászlóffy folytatója is,tagadója is az Áprily-féle hagyománynak. Folytatója annyiban,hogy szívesen meríti képeit a Természetből, tagadója viszont azért,mert nincs idill,ám nincs szenvedés sem. A természeti jelenségek önmagukban szépek, nem kell hozzájuk emberi értékítélet. A kertről című vers felütése így hangzik: " S még megemlíteném,hogy / esőben fénylik a diófák bőre...". Szépség és könnyedség, a dolgok alakítása és a dolgok bölcstudomásul vétele: ez Lászlóffy Aladár maga.

No,meg a sokféle versforma. Van ebben a kötetben klasszikus, petőfis négysoros,kassákos avantgarde, prózavers, versciklus, minden. Gyönyörű esszenciája a huszadik századnak.
( Unikornis Kiadó,1993.)

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
proix
2008-06-25 09:51
Lászlóffyról méltatlanul keveset beszélnek. Pedig ott a helye a legnagyobbak között,Pilinszky, Weöres, Nemes Nagy Ágnes társaságában.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
100%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu