szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Krúdy Gyula: Az első Habsburg



1526 a magyar történelem tragikus esztendeje, a mohácsi csata szétzúzta a középkori Magyarország államberendezkedését. Krúdy regény- trilógiát írt e tragikus évről, melynek harmadik darabja Az első Habsburg. 

Krúdy Gyula: Az első Habsburg
A tehetséges II. Lajos király meghalt a csata következtében: menekülés közben a Csele- patakálba fulladt. Özvegye, Mária királyné, tanácsadói könyörgésére elmenekült Budáról, Pozsonyba távozott. Egyetlen célja maradt: magyar királlyá koronáztatni bátyját, Habsburg Ferdinándot.

Csakhogy Mária királyné teljessen elszegényedve és meggyengült udvartartással érkezett Pozsonyba. Előfordul,hogy az udvarnak még ebédre is alig telik. A királyné emberei, gazdag földbirtokosok, sorra állnak át az új királyhoz, Szapolyaihoz, vagy ahogy a regényben neveztetik: Jankóhoz, Jankulához. Csak kevés főúr tart ki Habsburg Mária mellett, többek között a történeti forrásokból állandó részegeskedéseiről ismert, mára azonban meggyengült egészségi állapotú Báthory István nádor.

Krúdy regényének főszereplője nem a címszereplő,a Bécsben élő,és épp a cseh korona megszerzésére igyekvő Habsburg Ferdinánd, hanem a huszonegyéves özvegyasszony, Mária. Az ő mindennapi lelki vívódásait, a túlélésért folytatott észveszejtő küzdelmét helyezi az Író művének középpontjába. Mária gyakorlatias hölgy,aki jól ismeri a magyar főurakat. Tudja,mivel hízelkedjen nekik,tudja,mikor kell keménynek lenni velük szemben. Krúdy úgy mutatja be Máriát,mint a kor magyar politikai elitjének legtehetségesebb tagját, aki, úgymond, " kimagaslik a mezőnyből."A magyar főurak pedig leginkább parodisztikus alakokként szerepelnek, néha kacagtató viselkedésük feloldja a történelmi helyzet tragikumát.

Az első Habsburg krónikákon nevelkedett mű. A nyelvezet nem épp korhű, Krúdy talán megérezte, hogy kissé közelíteni kell a mához, egyszerűen azért,hogy a regény olvasható és élvezhető legyen. Vannak a műben teljességgel kitalált épizódok is, például Mária és Szapolyai János személyes találkozása. Ám az írói fantázia mit sem von le a történelmi ábrázolás értékéből,hiszen tudjuk: regényt olvasunk, és nem tudományos művet.
Legfeljebb a címmel akadhatnak problémáink: az első Habsburg magyar király ugyanis Albert ( 1437-1439) volt, nem pedig Ferdinánd. De oda se neki!

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
kekesy
2008-07-16 09:39
A Jókai-hagyomány nagyon erős, de ez minden történelmi regényre igaz, még a maiakra is. Nekem inkább azzal van problémám, hogy sok a kitalált elem,a kitalált epizód, ráadásul ezek nem is annyira sikerültek.
halacska
2008-07-05 17:02
Krúdynak azért vannak ennél jobb művei. De azért nem roszz. Csak a jellegzetesen krúdys hangulat hiányzik belőle. Túl erős Jókai hatása.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
57%
Pozitív
42%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu