szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Kovács Zsuzsa (szerk.): Kínai konyha



E rendkívül hasznos kis könyv első oldalain a kínai konyha alapanyagairól olvashatunk. Megtudhatjuk,hogy Európában sherryt használnak rizsbor helyett, illetve, hogy a bambuszrügynek voltaképpen nincs is íze.

Kovács Zsuzsa (szerk.): Kínai konyha
Merthogy Kínában a bambuszrügyet, mely nálunk egyfajta szimbólumává lett a kínai konyhának, csak a legvégén teszik az ételbe, mintegy fűszer gyanánt. Ennyit a közhelyekről.

Az igazi nyálcsorgás, persze, akkor következhet be, ha továbbolvassuk a könyvet, eljutván egészen az ételekig.  A csípős paradicsom-szójamártás már kellően előkészíti az ember gyomrocskáját a továbbiak befogadására, de nem semmi a dióleves vagy az édes mogyoróleves sem. Fantasztikus lehet, mármint az utóbbi, valami olyan, mintha mogyorókrémet olvasztanánk fel, én legalábbis ilyennek gondolom. Az édes-savanyú levest manapság már egyszerűbb kínai ételbárokban is felszolgálják, de ritkán találják el. Aki a könyv leírása szerint halad,az talál. Mert azt bizony úgy kell, és nem máshogy.

Mandarinmártás? Miért nem születtem Kínába? Rákleves, édes kukoricával? A tengeri herkentyűket európai módra már nem annyira kedvelem, mint mondjuk tíz éve, de így, kínai tálalásban bárki fogyaszthatja őket, egészségügyi kockázat nélkül. Ráadásul a kínaiak még ki is emelik a rák enyhén édes ízét.

Zöld tofumártás? Hát, igazság szerint, azt sem tudom, hol lehet lakhelyemen tofut kapni, nemhogy még főzzek is belőle. Élelmiszerkereskedők, hajrá, előre az egzotikum felé. De Kínában is van sertéspörkölt, gyömbéres- szójamártásos ízesítéssel. A legkirályabb étel szerintem a pecsenyekacsa mandulával.

Az ínycsiklandozás után elmondhatom, hogy nagyon jól szerkesztett, mindenki számáraérthető modern szakácskönyvet böngészhettem. Remek volt!

(Horizont Kiadó,é.n.)

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
hass47
2008-09-18 10:30
De azért a kaják finomak, s egy átlagos magyar ember már ennyiből isel tudjakészíteni őket. csak legyen hozzá alapanyag.
lappango
2008-09-06 00:06
Túl rövid a könyv terjedelme. Azok a finom kis részletek nincsenek meg, amelyek megkülönböztetik a jó szakácsot arossztól.
proix
2008-09-05 11:01
És a pekingi kacsa? Az nincs benne? Bár, még soha nem ettem. Megkóstálnám.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
57%
Pozitív
42%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu