szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Kosztolányi Dezső: Hajnali részegség



Egyszer megkérdeztek egy építészt, miért szereti ezt a verset. Azt mondta, azért, mert nagyon városias. Persze, ez is egy nézőpont,de inkább maradjunk a hagyományos értelmezéseknél.

Kosztolányi Dezső: Hajnali részegség
A Hajnali részegség az ember és a Világ viszonyáról szól. Hogyan boldogul az Ember saját léthelyzetében,egyáltalán: kívánatos-e számára ez a léthelyzet. Kosztolányi nem éppen pozitív válaszokat ad e kérdésekre. Az első három, rímes szabadversben írott strófa az egyén ( azaz: a lírai én, ebben a versben mindannyiunk) fizikai gondjairól- kínjairól szól: az álmatlanságról, a heves szívverésről, a test gyengeségéről,melyet senki nem képes legyőzni. Ezt a gyengeséget pedig a hétköznapok szürkesége, rossz rutinja okozza, melyből kilépni senki sem képes.

Már ezekben a strófákban is ott vannak a Kosztolányira oly jellemző játékos, egyedi rímek: unnád- munkát; balga szókkal- altatókkal; tudsz a- Logodi-utca stb. Igazából olyan ez,mint egy monológ, melyet a lírai én önmagának beszél el. Mintha a rímek szerepe annyi lenne: szebbé tenni ezt az unalmas világot, unalmas szöveget.

A negyedik szakasz drasztikus váltást hoz. A szürke földi lét helyett megjelennek a csodás égi lét képei, metaforái: a csillagok, melyek látták az emberi történelmet, látták "Hannibál hadát". Az ötödik szakasztól egy mennyei kastélyt láthatunk magunk előtt, egy bált, fényárt, a Napot, csilingelést, ékkövet, konfettit, hintókat. Kosztolányi az Olvasó minden érzékszervére egyszerre hat: mintha filmet néznénk. A jelzők, és mostmár IGAZÁN játékos rímek száma és súlya megnő,  valami mesét látunk, tündérmesét, amit  egy költő észrevett, és elmesélt nekünk, hétköznapiaknak is. De hogy meséli! Szinte rezeg a levegő,mintha forró nyár lenne. Pedig nincs. Csak az érzelmek forrtak, ameddig csak lehetett.

Mert az embert csak ritkán éri ekkora katarzis. az utolsó két szakaszban folytatódik a bánatos,önmagunknak ismételt monológ. Az elvesztegett élet, mely a csodákat nem veszi, nem is veheti észre, hiábavaló. De ezt mindig későn tudjuk meg. Túl későn.
Mindenki hallgassa meg  ezt  a verset  Latinovits  Zoltán  előadásában.  Hihetetlen, hogy egy nagy színész mennyi mindent hozzá tud  tenni  egy  remekműhöz!

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
angyal34
2008-08-23 15:55
Kosztolányi a kedvencem.
altob
2008-08-02 21:00
Talán Kosztolányi legjobb műve, a másik kedvenc versem tőle a Boldog,szomorú dal.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
87%
Pozitív
12%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu