szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Kemény G. Gábor: Kapcsolatok vonzásában



A tanulmánykötet a Szerző nemzetiségi kérdésről szóló írásait tartalmazza. Kiemelt jelentőséggel tárgyalja a könyv a szlovák-magyar kapcsolatokat.

Kemény G. Gábor: Kapcsolatok vonzásában
Az első tanulmány, A tárnák ébredése, az 1525-26.évi besztercebányai bányászsztrájkról szól. Sajnos, itt még tetten érhető némi marxista társadalomszemléleti elfogultság, amit magyaráz a kötet kiadásának éve(1977). Az ezt követő írások viszont igazi gyöngyszemek. Mocsáry Lajossal, a dualizmus korának progresszív nemzetiség-politikusával több írás is foglalkozik. Kemény bemutatja Mocsáry nemzetiségpolitikájának fejlődését, az Eötvös-féle "egy politikai nemzet"-ben való hittől egészen a nemzetiségi autonómiáért folytatott harcig. Mocsáry tevékenysége közelebb hozta egymáshoz a magyar és szlovák értelmiséget, ám, sajnos, nem maradt tartós hatása a szélesebb politikai közvéleményt illetően.
Olvashatunk a kötetben Jókai, Ady nemzetiségpolitikai nézeteiről. Jókai már 1870 őszén szeretett volna létrehozni egy "ligát", mely tömörítette volna a progresszív magyarországi nemzetiség-politikusokat. Sajnos, a felhívást nem követte a gyakorlati megvalósulás.
Trianon után is voltak, akik belátták: fontos a kárpát-medencei népek egységét- legalább az értelmiség szintjén- propagálni, elősegíteni a kulturális közeledést. Anton Straka cseh diplomata híres pénteki összejövetelein a teljes magyar szellemi elit megfordult, Kosztolányi, Móricz, Babits, Féja Géza is képviseltették magukat.
A magyar-szlovák viszony egészen napjainkig ellentmondásokkal terhelt. Aki elolvassa Kemény G. Gábor könyvét, túljut majd a hazai sajtótermékekben oly gyakran visszhangzott közhelyeken.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Tallo
2009-02-11 10:23
Lappangonak igaza van, az értelmiség felelőssége óriási ilyen helyzetben.
proix
2008-11-14 11:10
Straka életét, munkásságát érdemes volna külön tanulmányozni. Ő volt az a cseh közéleti ember, aki Trianon után is az új államok közötti közeledésben kereste a megoldást.
lappango
2008-11-10 10:29
Ráférne egy kis békülékenység a mai politikusokra. Ezért lenne szükség ilyen könyvekre.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
50%
Pozitív
25%
Semleges
25%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu